любими герои

Начало | любими герои | Той е само на 13 години и вече е истински детектив! Запознайте се с Кале Бломквист!

Той е само на 13 години и вече е истински детектив! Запознайте се с Кале Бломквист!

Аз детето | 2016-10-03

Той е само на 13 години и вече е истински детектив! Запознайте се с Кале Бломквист!

Астрид Линдгрен е онази писателка, която може да очарова с думите си и деца и възрастни и то вече толкова много десетилетия. Макар в книгите ѝ да няма страшни и чудновати чудовища, нито магически пръчки, нито вампири, върколаци или каквито и да било подобни страхотии и магии, Линдгрен успява да улови въображението на всяко дете и да му покаже чудния свят на книгите. Кой не обича да чете за обикновените-необикновени неща, които се случват в живота на Пипи Дългото чорапче. Всеки се е смял с глас при мисълта как се гледа кон на балкон или как се чисти под със завързани за краката ти четки. Всеки е бил толкова приятно развълнуван от срещата си с Карлсон и Дребосъчето и е преживявал всичко, като Емил от Льонеберя. И точно когато си мислехме, че сме прочели всичко (при това по няколко пъти) и вече знаем приключенията на всеки един от най-любимите на всички герои на талантливата писателка – ето ти изненада. Открихме, че сме пропуснали един изключително смел и интересен герой, който освен всичко друго е и детектив. Още от първите страници се предадохме, нямахме шанс!

Кале е на 13 години, живее в малко селце с най-добрите си приятели Андрес и Ева-Лота и по цял ден измисля различни забавни неща, които да правят. Понякога обаче много се увлича и в мечти, детективски мечти. Той много иска да бъде като Шерлок Холмс и Еркюл Поаро и дава всичко от себе си, за да бъде такъв дори и сега. На тази крехка възраст той вече е детектив – нищо, че това го знаят само той и приятелите му. Кале обаче не се отказва, един ден ще стане най-великия детектив, за който цял свят ще знае. Докато се забавлява с приятелите си, той си отваря и очите на четири и следи за нередности. Често няма чак такъв успех и случаите му се увенчават единствено с това да хване местния пияница в някое малко прегрешение.

Кале обаче не се отказва и продължава да се стреми към мечтите си и накрая съдбата му поднася своя подарък. Така един ден, докато се чуди на какво да играе днес, на прага на Ева Лота се появява чичо ѝ, който обаче се държи твърде изнервено и странно. Това не убягва на опитното детективско чувство на нашия герой и той веднага реагира. Намира толкова много подозрителни улики, че е убеден, че в чичото има нещо гнило.

Към проблемите на чичото и пристигането на странните типове Крук и Редиг (които не са съвсем тези, за които се представят), се прибавя и избухналата отново война между Белите и Червените рози (т. е. между отбора на тримата приятели и на противниците им от селото). За Кале нещата се усложняват двойно – хем да пази чичото, хем да следи противниковия отбор. Дали ще излезе наистина нещо от детективското разследване?

Това можете да прочетете сами! Оттук нататък ви оставяме в неповторимото умело перо на Линдгрен, която ще ви покаже, че човек трябва да следва мечтите си, независимо колко невъзможни му се струват и въпреки всички, които му казват, че това няма как да стане. Накрая след забавленията и детективските мистерии ще видите, че във всеки един от вас трябва да има по един Кале Бломквист!



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 11 г.,

Публикувано на 03.10.2016

Кога ще пуснете новата фото-загадка?

От редакцията: Здравей, точно ей сега я пуснахме.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град