интересно

Начало | интересно | Тиранозаврите са обичали да се разхождат заедно

Тиранозаврите са обичали да се разхождат заедно

Аз детето | 2014-07-25

Тиранозаврите са обичали да се разхождат заедно

Следи от фосилизирани стъпки от тиранозаври, които се движат в една и съща посока, бяха открити в западната част на Канада, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Откритието навежда на мисълта, че този вид хищни динозаври са имали стаден инстинкт.За пръв път се откриват фосилизирани стъпки, които са близо едни до други, от тиранозаври.

Отпечатъците от успоредни трипръстови стъпки са намерени в подножието на планински склон край Тъмблър ридж в Британска Колумбия. "Те свидетелстват, че три животни са се движили заедно в една и съща посока", заяви ръководителят на изследването Ричард Маккрей от местния Център за палеонтоложки изследвания.

Досега бяха открити единствено изолирани следи от стъпки от тиранозаври в Канада, САЩ и Монголия. Според учените сходството между дълбочината на стъпките доказва, че са оставени от животни, които са се движили по едно и също време в една и съща посока.

Следите от стъпките са оставени върху кален терен преди около 70 милиона години. Разкопките, които не са приключили, досега са довели до откриването на 7 отпечатъка. Те са били покрити с пепел от вулканично изригване, преди да се появят отново вследствие на ерозия на почвата. Учените заключили, че следите от стъпки, всяка от които с дължина около 50 сантиметра, са от възрастни животни с различни размери. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град