любопитно

Начало | любопитно | Чудите ли се защо някои дрехи се смачкват след пране?

Чудите ли се защо някои дрехи се смачкват след пране?

Аз детето | 2019-05-15

Чудите ли се защо някои дрехи се смачкват след пране?

БИЙП! БИЙП! БИИЙЙЙППП! Алармата ви звъни, време е да ставате! Да измиете лицето и зъбите си, да отидете в кухнята на закуска, да нахраните кучето и да се отправите към училище. Чакайте малко, май забравихте нещо. По пижама ли ще ходите навън? Не че не е възможно, преди известно време дори имаше такава мода сред известните и все пак... Съучениците и случайните минувачи може и да не са чували за нея. Така че трябва да се върнете и да се облечете. О не, мама е забравила да изглади блузата ви и сега тя прилича по-скоро на шар пей, отколкото на дреха. Нищо не разваля сутринта както сбръчканите дрехи. Сега ви остава просто вие да включите ютията и да изгладите горе-долу блузата си. Вероятно ще закъснеете за училище! Това е толкова досадно. Защо дрехите все пак се набръчкват, когато се перат изобщо?

Науката може да обясни бръчките и е по-малко сложно, отколкото си мислите. Краткият отговор е, че дрехите се смачкват заради топлината и водата. Тези два фактора взаимодействат с платовете на облеклото понякога, което води до набръчкване. Готови ли сте за дългия отговор?

Цялото ни облекло е от плат, който се предлага в много форми, като памук, коприна и деним. Тези тъкани реагират по различен начин на топлина и вода. Ето защо копринените ризи се набръчкват по-лесно от дънките. Всяка тъкан е изработена от влакна, които съдържат полимери. Полимерите се държат заедно от водородни връзки – същите връзки, които свързват водните молекули. Когато една тъкан срещне топлина, тези връзки се разкъсват. Това позволява влакната да преминат в нови позиции. След това, когато тъканта се охлади, се образуват нови връзки. Тогава дрехите приемат формата в която са били оставени за последно. Ето защо, когато дрехите ви са твърде дълго върху парното или в сушилнята се намачкват още повече. Когато си перем дрехите, абсорбиращите тъкани позволяват на много молекули вода да проникнат през полимерните вериги. Докато дрехите изсъхват, връзките на влакната се разхлабват и се образуват нови водородни връзки. Тогава, когато водата се изпари и дрехите се охладят, формата на дрехите ви сякаш се гипсира или фиксира.

Не се страхувайте! Има много начини дрехите ви да не се мачкат. Гладенето се изключва от тези начини. Най-доброто, което можете да направите е да сушите умно. След като простирате дрехите или пък го кажете на този, който ги простира вместо вас, да ги разклати, за да ги разхлабите, когато ги премести от пералната машина в сушилнята или на простора. Също така трябва да сгънете дрехите веднага щом изсъхнат. Това ще им позволи да вземат гладка форма вместо набръчкана. Друг вариант е да закупите устойчиви на смачкване дрехи. Изобретен от Рут Роган Бенерито през 50-те години на миналия век платът в тези дрехи замества водородните връзки с водоустойчиви омрежени връзки. Това пречи на водата да проникне в тъканта, така че е по-малко вероятно да се набръчка.

Ами ако дрехите ви вече са набръчкани? Няма проблем! Има много начини за изглаждане. Напръскайте ги с малко вода и ги опънете на леглото или друго широко място – и изчакайте да изсъхнат или ги подухайте със сешоара. Сега, когато разбирате науката зад смачканите дрехи, винаги можете да изглеждате най-добре!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град