любопитно

Начало | любопитно | НАСА приканва: запишете се и името ви ще отлети на Марс

НАСА приканва: запишете се и името ви ще отлети на Марс

Аз детето | 2019-05-27

НАСА приканва: запишете се и името ви ще отлети на Марс

Някога мечтали ли сте да се озовете на повърхността на Червената планета и да видите с очите си дали пък наистина е чак толкова червена или поне да я зърнете на живо от илюминатора на космическия кораб в който сте? Звучи страхотно, но засега все още е недостижимо. Освен ако не изобретите подходящия космически кораб или пък ние не го направим преди вас... Или не го направи някой друг и не ни покани на борда, защото без нас не би могъл да се справи. Така че ние все още чакаме някое от тези неща да се случи. Дотогава обаче НАСА вече има едно интересно предложение към всички бъдещи астронавти готови да се качат на Марс... Да изпрати имената ви там! Все пак и това си е начало! Където е името ти, там скоро ще си и ти!

Всичко става много лесно! През 2020 година космическата агенция ще изпрати нов апарат на Червената планета, който да търси дали на нея съществуват живи организми, да събере данни за климата на планетата както и да вземе проби от марсианската повърхност и да се върне обратно на нашата планета. Всъщност мисията си е доста сериозна и вашите имена могат да бъдат част от нея. Представяте ли си? Това ще стане ако се регистрирате на сайта на НАСА, като в него посочите името и фамилията си, от коя държава сте, както и имейл. Разбира се от космическата агенция уверяват, че само името ви и държавата ще бъдат изпратени на Марс, а имейлът ще служи за уведомяване как върви мисията и пътуването. До момента има записани 5354657 души, така че побързайте! Защото не всички от тези имена ще пътуват до Марс. От НАСА ще изберат само 40 хиляди късметлии, което може и да звучи много, но я чакайте... Погледнете пак колко човека са се записали досега...

„Когато сме готови да стартираме тази историческа мисия на Марс, искаме колкото се може повече хора обичащи космоса да споделят това пътуване с нас“, казва Томас Зърбухен от отдел „Научна мисия“ на НАСА във Вашингтон. При това още по-интересното е, че данните ви ще бъдат записани на специален микрочип, който ще бъде прикрепен към космическия апарат и който след това ще бъде оставен в специална капсула на повърхността на Червената планета. А вие, ако сте един от щастливците ще получите и специална снимка на вашия чип от повърхността. Звучи вълнуващо!

До края на септември желаещите могат да изпратят имената си на специалния уебсайт, като след това ще получат бордна карта и възможност да свалят дигитални емблеми на мисията. Кампанията е част от усилията да се повиши обществената информираност за дейностите на НАСА и да вдъхновят вас, децата, към вълнуващите приключения, които космосът предлага и това, че да станеш астронавт не е лесно, но пък всичко си струва. Целта на НАСА е да изпрати астронавти отново на Луната до 2024 г., да изследва допълнително повърхността й и да използва наученото, за да изпрати астронавти до Марс през следващото десетилетие.

За да сте подготвени за пътуването научете няколко интересни факта за Марс:
Колко дълъг ще е пътят до Марс?
Защо Марс е червен?
Има ли залези на Марс и как изглеждат те?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град