играчки

Начало | играчки | Чисто нова играчка ще учи децата на програмиране

Чисто нова играчка ще учи децата на програмиране

Аз детето | 2016-07-11

Чисто нова играчка ще учи децата на програмиране

Да работиш като програмист за много деца, пък и възрастни, звучи като нещо много интересно и екзотично. Докато не станеш такъв! Тогава разбираш, че трябва да учиш много и че ще учиш завинаги, защото както всички знаем технологиите са едни от най-бързо развиващите се науки и трябва да учиш постоянно. Освен това ученето на кодовете за програмиране обикновено включва дълго седене пред компютъра, запомняне на много команди и внимателно проверяване и за най-малката грешка. Дори и да има една запетайка в повече, кодът няма да се изпълни или ще означава нещо съвсем друго. Вече не звучи чак така хубаво, нали? За да не се отказвате от мечтата си обаче вече има начин. Какво ще кажете програмирането да е наистина забавно, цветно и дори да ви позволява да го правите в реалния свят?

Това е, което Google се опитва да направи с чисто новата си играчка, наречена „Project Bloks“. Това като че ли е първата играчка, която компанията създава, та да се надяваме, че ще е толкова хубава, колкото и звучи. Всъщност това са едни кубчета, също като дървените, поне на пръв поглед, които ще можете да свързвате заедно по различни схеми. Тук обаче идва и мястото на технологията, след като ги свържете ще можете да контролирате с тях определени играчки и дори да ги свързвате със смартфона и таблета. Така например ще можете да изградите схема, чрез която да управлявате виртуален или реален робот, ако имате такъв. Намерението на Google зад тези иновативни блокчета се състои в следното: докато подреждате кубчетата да разберете логиката, която седи зад програмирането и неусетно да придобиете основни умения, които по-късно да можете да прилагате към истинското програмиране след това.

Но Google не планира само създаването на едни обикновени блокчета. В близко бъдеще ще има и роботчета, които трябва сами да програмирате, за да могат да се движат и да правят други неща. Колички, самолети и дори детски таблети също ще бъдат вкарани в асортимента.

За момента кубчетата все още се разработват, но от компанията се надяват да можете да си ги поискате като коледен подарък още тази година. Надеждата им е, че тази играчка ще занимава децата за дълго и дори ще се превърне в цяла платформа, която ще бъде интересна на децата, а родителите ще са сигурни, че техните малки генийчета се учат, докато играят и един ден ще станат истински добри програмисти!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град