новини детски

Начало | новини детски | Чифтоядците настъпват по-забавни и смели от всякога

Чифтоядците настъпват по-забавни и смели от всякога

Аз детето | 2021-05-13

Чифтоядците настъпват по-забавни и смели от всякога

Голяма порция приключения и смях – това е романът за деца (но и не само). „Чифтоядците се завръщат“, в превод на Красимир Проданов и издание на „Изида“. Любимите герои от книгата на Павел Шрут и Галина Миклинова се забъркват в какви ли не каши, похапват сладко чорапи и се борят с големи неприятности. Странните създания бързо станаха добре известни и на българските деца. А в Чехия отдавна са феномен… През 2020-а в Прага дори отвори врати Музей на чифтоядците. Стара и хубава къща се превърна в онова, за което всяко дете мечтае, докато чете книгата – да срещне героите, които се подвизават в нея. Затова и музеят е организиран по начин, който насърчава малките посетители да открият сами къде се крият странните същества – в тоалетната, в хладилника или пък на тавана! Могат да влязат и в кабинета на смахнатия учен професор Къдрафиол, който изучава чифтоядците или пък да разгледат всички издания по света на поредицата – сред тях гордо се кипри и българското!

С „Чифтоядците се завръщат“ Павел Шрут и Галина Миклинова отговарят на огромния интерес, който предизвиква първата книга. Тя печели най-престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера“ и дори е обявена за Книга на десетилетието. Двата романа имат самостоятелни сюжети и могат да се четат отделно. Романът се развива на бързи обороти – главният герой Хихльо е в Африка, за да открие родителите си, но откъм Прага се задава тъмна сянка… Гангстерът Дедерон Камата е жив и решен да преследва смъртния си враг до края на света! Единствено братовчедът Рамчо се осмелява да му се противопостави… и ето ги и двамата в девствените африкански гори.

Междувременно пък Хихльо се оказва доброволен заточеник в чифтоядския дворец на благодетеля сър Джеймисън. Интригата се заплита още повече, когато на сцената излиза и дивашкото племе на Поклонниците на чифтоядското цвете. А на всичко отгоре Хихльо… се влюбва. Децата определено ще ахнат от удоволствие и изненада, когато се запознаят с неговата възлюбена Кава. Но и целият сюжет си го бива! Защото „Чифтоядците се завръщат“ комбинира действието със смешни и забавни сценки, в които Павел Шрут е истински майстор. А пък асоциациите, които вмъква в историята си, я правят истински забавна дори и за… възрастните. Особено ако и във вашия дом чорапите непрекъснато остават сами.

Това обаче означава само едно – време е да извикате Хихльо и компания на помощ!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град