новини детски

Начало | новини детски | Четири детски работилници ви очакват на Sofia Architecture Week 2013

Четири детски работилници ви очакват на Sofia Architecture Week 2013

Аз детето | 2013-10-29

Четири детски работилници ви очакват на Sofia Architecture Week 2013

Екипът на Sofia Architecture Week 2013 търси архитекти и хора с интерес към градската среда, които имат желание и възможност да предложат концепция за провеждането на работилница "Обратно на училище", във формат за две възрастови групи. Целта на проекта е да привлече вниманието на децата към архитектурата, като им покаже, че тя може да бъде интересна и забавна.
 
За желаещите да се включат в инициативата, темата на детските работилници трябва да бъде обвързана с темата на Sofia Architecture Week 2013 - “Град на бъдещето“, както и с градската среда на Пловдив. Предложенията за концепцията на "Обратно на училище" трябва да са насочени към две възрастови групи – 7-11 г. и 12-18 г.

Работилницата "Обратно на училище" ще се проведе за трета поредна година в рамките на Sofia Architecture Week, на 26-ти и 28-ми ноември 2013 в Дом на културата, Пловдив. През 2012 г. събитието срещна едни от най-активните български архитекти с ученици от различни райони на София. В две поредни седмици те работиха заедно по практически задачи, свързани с темата на миналогодишното издание на фестивала – Културна инфраструктура.

Проекти с предложения могат да се изпращат на kids@edno.bg до 8 ноември 2013. Проектите ще бъдат селектирани от екипа на фестивала в кратък срок. Хонорарът и бюджетът за материали ще бъдат уточнени с предалите проекти.
Резултатите от работилниците ще бъдат представени под формата на изложба в рамките на фестивала в Пловдив.

В тазгодишната програма на фестивала за деца са включени четири работилници – Къща на бъдещето Process, Еко графити за града на бъдещето, Моят град на бъдещето – работилница на банка ДСК.

Организатори на фестивала са ЕДНО и фондация “Америка за България”, а институционален партньор е Oбщина Пловдив. Партньори са Норвежкото посослство, Британският съвет, Испанското посолство, Австрийското посолство и Чешкият център. Програмата е част от културния календар на Пловдив, кандидат за Европейска столица на културата 2019. Генерални партньори на детската програма са Барни и Банка ДСК.

Работилница Еко графити за града на бъдещето  е организирана от сърбите от Process architecture, които ще пробват да покажат, че забележими следи в града могат да бъдат оставяни и със съвсем временни средства, в случая – чрез “засаждане” на графити от мъх по стените на сградите. Process architecture се занимават и с пространствено образование за деца със средствата на архитектурата, но за това ще разкажат в отделна лекция.
Целта на работилницата е да промени облика на градската среда по забавен и екологичен начин, като привлече младежи и тийнейджъри към начинанието. Вместо да “боядисват”, ще им бъде дадена възможност да “озеленяват” празните стени. Така скучните фасади в града около нас ще станат по-малко и една идея по-интересни.

Работилницата за еко графити ще се състои на 24-ти ноември от 11 ч. и ще започне с представяне на различни, вече реализирани графити от мъх по света и с нагледно изпробване на технологията. След като приготвят почвената смес, участниците ще могат да “засадят” своя графит сами, по собствен дизайн, на предварително избрано място.

Работилницата Обратно на училище се огранизира за трета поредна година. Тя ще покаже на децата  какво е архитектурата и колко забавна може да бъде тя. Малките участници под ръководството на опитни ръководители ще дават идеи - във формата на макети и рисунки - как центърът на Пловдив може да стане едно по-хубаво място.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град