спорт

Начало | спорт | Спортувайте! Това ще ви направи по-умни!

Спортувайте! Това ще ви направи по-умни!

Аз детето | 2017-05-14

Спортувайте! Това ще ви направи по-умни!

Обичате ли да спортувате? Какъв е любимият ви спорт? Предпочитате ли да играете с група приятели на волейбол или баскетбол или пък обичате да тичате сами в разстояние на километри? А може би да карате велосипеди с родителите си? Каквото и да правите сме сигурни, че сте разбрали, че е много полезно и забавно. Всеки знае, че упражненията са добри за тялото. Помагат на мускулите да стават по-силни, а на сърцето и други важни органи да се поддържат в най-добрата си форма. Но какво мислите, дали спортът може да ви направи и по-умни?

Може би! Макар че като се замислиш, работата, която вършите в училище всеки ден е точно като упражнение за мозъка ви. Ученето и мисленето определено ви помагат да станете по-умни, но знаете ли, че ако комбинирате с това и физически упражнения ще станете още по-умни! Изследователите са научили, че физическите упражнения могат да играят роля в подобряването на ученето и паметта. По принцип, спортът може да ви помогне да направите това, което правите – каквото и да е, – по-добре. Необходими са още проучвания, за да се определи как точно става това и как мозъкът може да функционира най-добре, но е факт, че това е така! Досега е открито, че когато спортуваме раздвижваме не само мускулите, но и стимулираме нервната система.

Това причинява освобождаването на химикали наречени серотонин и допамин, които ни карат да се чувстваме щастливи и спокойни. Това обяснява и защо много хора се чувстват по-свежи и изпълнени с енергия след спорт. И ако се чувствате по-добре, можете да мислите по-ясно и да се концентрирате по-добре. Като цяло можете да работите на по-високо ниво след тренировка. Други проучвания показват, че упражнението може да стимулира растежа на нови мозъчни клетки. Тъй като вашият мозък става по-голям, областите, свързани с паметта и ученето, стават по-големи и общата мозъчна функция се подобрява.

И така, колко упражнения трябва да правите, за да помогнете на мозъка си да функционира най-добре? Експерти смятат, че само 15-30 минути на ден три пъти седмично може да са достатъчни, за да подобрят мозъчната активност. Тридесет до шестдесет минути на ден от четири до пет пъти седмично е още по-добре. Спортът е добър за вашето тяло по много начини, така че включете толкова упражнения, колкото можете в ежедневието си. И помнете, че дори подвижните игри навън също са си спорт. ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град