спорт

Начало | спорт | Любопитната история на футбола

Любопитната история на футбола

Аз детето | 2017-04-27

Любопитната история на футбола

Няма момче по света, дори и в най-отдалечените му краища, което да не обича футбол и да не е гледал или играл поне веднъж, затова всички знаем, че футболът е най-известният и обичан спорт в целия свят. Какво говорим, дори голяма част от момичетата харесват футбол. Разбира се всеки спорт си има свой неповторим чар и фенове по целия свят, но футболът малко изпреварва всички тях. Точно затова решихме, че е полезно заедно с вас да се запознаем с историята на този така популярен спорт. Освен това факт е, че всеки спорт си има история, но нито една от тях не е толкова интересна колкото тази на футбола.

Съществуват редица противоречиви схващания обвити в мистерия относно въпроса кой е измислил футбола, но все пак историците успяват да проследят близки до футбола игри назад във времето.
Някои смятат, че най-ранните сведения за игра с топка и използването на крака датират от 2500 г. преди Христа, като изглежда, че през това време гърците, египтяните и китайците са участвали също в такива дейности. В древен Египет в гробници датиращи от 2500 г. преди Христа са били открити топки направени от парцали и животинска кожа. Въз основа на древни рисунки учените предполагат, че египтяните са играли футбол, като игра по време на празниците на плодородието. Те увивали топките в светло парче плат и ги ритали по земята, за да отпразнуват земното изобилие. Повечето от тези игри включват използването на ръцете, краката и дори пръчки, за контрол на топката.
Футболът в древен Рим няма основни правила, тактики и стратегии. Римската игра "Harpastum" (в превод „игра с малка топка“ се играе около 800 години и се споменава в класическата литература, като доста груба и брутална игра. "Harpastum" е игра с малка топка, в която всеки отбор се стреми да запази владението на топката възможно най-дълго време в собственото си поле, а другият отбор се опитва да я отнеме. Играта се играела от 5 до 12 играча в отбор на поле разделено от централна линия и две крайни линии. Правилата били прости: точка се давало, когато играч премине централната линия на полето по един от следните начини: ритайки топката, тичайки с топката в ръце или хвърляйки топката през линията на друг играч в неговото игрално поле. Целта на другия отбор била проста: да спре играча на всяка цена. Юлий Цезар използва Харпастум, за да поддържа войниците си във форма и готови за битка. Играта станала толкова популярна, че била включена в ранните Олимпийски игри.

Естествено поради това, че тези древни спортове приличали много и на други за официално начало на футбола такъв какъвто го познаваме днес се смята 1170 година в Англия. Има описани данни, че на всяка улица в Англия се виждали бедни младежи, които „играят на топка“. Постепенно не само бедните англичани, но и богатите харесали тази „игра“ и тя започнала толкова много да добива популярност, че през 1300 година дори станала неприятна за крал Едуард II. Той станал все по-загрижен, защото поданиците му и войниците вместо да се учили на традиционни за тях занимания играели футбол. Това наложило той да забрани футбола и да глобява всеки, който го практикува. Това не е обаче последната забрана към футбола, той е бил мразен и от  Едуард III, Хенри IV и Оливър Кромуел.

Независимо от това футболът оцелява и се играе тайно и увеличава все повече и повече своята популярност особено сред работническата класа, които видели в него и възможност да общуват приятно с хората от другите среди. За съжаление обаче тези мачове не винаги завършвали по цивилизован начин, защото все още нямало утвърдени правила, нито дори съдия и често се стигало до сбивани и дори до унищожаване на домовете на играчите. Интересно е също така, че понякога имало по 1000 играча в отбор и тези мачове често излизали извън контрол. Това наложило измислянето на правила през 1848 година в Кеймбридж. Тези правила се използват и днес. След като футболът бил цивилизован по този начин той излязъл от Англия и започнал да се разпространява в целия свят.

От този момент футболът се превърнал в много ценна част от британската култура и ценна част от спортния свят във всяко кътче на планетата. Според много хора футболът не е просто спорт, той е начин на живот, той обединява хората и дори помага. Така се смята, че световното в Южна Африка през 2010 година, това голямо спортно събитие, ще донесе просперитет в страната и ще покаже на света една различна Африка, в която хората са цивилизовани и умни. Футболът със сигурност е извървял дълъг и труден път от неговото скромно начало преди стотици години.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град