спорт

Начало | спорт | Спортната гимнастика е универсален спорт

Спортната гимнастика е универсален спорт

аз-детето | 2003-02-28

Спортната гимнастика е универсален спорт

Разговаряме с г-жа Силвия Виденова, един от треньорите на момичета и момчета към Спортен Клуб Левски. Работният й ден преминава между стените на залата на Стадион "Герена", една от малкото специализирани зали за спортна гимнастика. Тъй като е много ангажирана с тренировки, съгласява се да се срещнем за разговор в неделя, единственият й почивен ден.

Какво място заема спортът във живота Ви? Откога се занимавате професионално със спорт?
Занимавам се със спортна гимнастика от 7 годишна. За първи път започнах тренировки в моя роден град Перник, в един ученически салон в който имаше само една пътека, без гимнастически уреди. След година започнах да тренирам в оборудвана зала, бях състезателка на "Миньор" Перник. По-късно се завърнах там като треньор, тренирах момичета, а след омъжването си станах треньор в "Локомотив" Русе и се занимавах с момчета. В Спортен Клуб "Левски"съм от 2000-та година, треньор по спортна гимнастика и на момичета и момчета. В професионалната си дейност като треньор съм от 17 години и смятам, че е много важно да виждаш как децата идват с огромно желание да се занимават със спорт след училище. Да ги учиш на А и Б-то, да израстват пред погледа ти. Да виждаш , че си му дала правилна насока от самото начало.

Спортната гимнастика популярен спорт ли е в България? Къде сме ние в сравнение с другите страни? Имат ли от кого да се учат бъдещите професионални спортисти?
За популярността на един спорт се съди по изявите на националните отбори. Много популярен български гимнастик е Йордан Йовчев, който живее и се подготвя в Америка, но винаги се състезава за България. (Тук се намесва и г-н Виденов, ст. треньор на женския ни отбор)
България е една от 14-те страни в света, с мъжка и женска спортна гимнастика, което само по себе си е факт, който ни кара да се гордеем, за една такава малка страна като нашата. При мъжката гимнастика признати сили са – Русия, Беларус, при жените – Русия, Украйна , Америка, Китай а на последното световно първенство Холандия зае 3-то място. Така че спортната гимнастика е разпространен и популярен спорт и в Европа , и в Азия , а в момента е последния хит за Америка.
На нашите млади състезателки появата на Евгения Кузнецова (европейска и вице олимпийска шампионка) в националния отбор се отрази добре, те започнаха да играят с повече хъс, а и си повярваха, видяха че школата на такива големи състезателки не се отличава от тяхната, просто нашите гимнастици и гимнастички трябва да натрупат опит и рутина. Спортната гимнастика е спорт със сложна координация, при нея движенията са малко нестандартни (Заб. докато при леката атлетика, плуването, движенията извършвани от спортиста са естествени за човека) и затова тренировката е свързана с желание и висока мотивация. В последните години се забелязва една специализация – докато навремето един състезател играеше на всички уреди, сега се предпочита уредът, който е най-подходящ за него. Гимнастиката е тежък физически труд и за да играеш многобой (на всички уреди) са необходими много качества.

Как става подбора за този вид спорт, всеки родител ли може да доведе детето си да тренира?
Преди години имаше подбор, но сега се записва всяко дете, защото дори и да не притежава в началото качества, то в течение на времето при правилни тренировки може да ги придобие. Както във всеки спорт и тук търпи развитие – например при жените имаме 3 уреда с натоварване на краката и само 1 с натоварване на ръцете – при успоредката. Тя е много атрактивен уред и разстоянието между двата бруста се е увеличило до 160 , като по този начин се увеличава амплитудата, а от това и атрактивността на уреда.

Федерацията по Спортна гимнастика подпомага ли треньорската Ви дейност?
Да, разбира се,особено напоследък се опитваме да възродим и традицията, и увереността на децата в този спорт. Но докато преди години са участвали по състезания много отбори и по 21 са били в много добра форма, то сега на състезания се явяват малко отбори и от тях само 2-3 печелят медали, т.е. имат добра тренировка и показват максималното на което са научени. В световен мащаб провеждане на едно спортно първенство е като празник, анонсира се с месеци, билетите свършват седмици преди провеждането му, а у нас за съжаление не е така.

Каква е най-подходящата възраст за започване на тренировки?
Подходяща възраст е всяка, но разбира се колкото по-рано се започне, толкова по-правилна насока ще получи детето. Сега най-трудна е възрастта 8-10 години, защото се усвояват много упражнения, техники, за момичетата е дори по-ниска 7-8 години. Това е възрастта, в която се трупат физическите качества, детето се възпитава в дисциплина и самодисциплина. После децата лесно усвояват техническата част. В треньорската работа е важен индивидуалният подход – това е творчеството в работата на един треньор.
Спортната гимнастика е спорт, в който децата се научават да контролират и използват относителна сила спрямо собственото си тегло.

Какво включва една тренировка? Основателно ли е родителите да смятат, че спортната гимнастика е опасен спорт?
Тренировъчния процес е бавен и продължителен и обикновено травми се получават при неопитни треньори, когато са надценили качествата и способностите на детето. Когато треньорът преценява правилно детето, а и детето е съзнателно и се вслушва в указанията, травмите са почти изключени. Сега посещаването на тренировки е на доброволни начала и е по-важно спортът да носи вътрешна удовлетвореност, отколкото да се преследват високи спортни резултати.
Така едно дете може да тренира гимнастика, то ще е по-здраво, с по-добра фигура, по-дисциплинирано, дори и да не стане световен шампион. В женската спортна гимнастика се вдигна възрастта за участие в световни и европейски първенства – сега е 16 години, преди беше 14 год.
До 4-ти клас децата играят по задължителна програма, а от 5-ти има степени на сложност (A, B, C, D и E – свръх сложни). Така че за треньора е много важно, детето да получи базовата подготовка и после да се усложняват упражненията, за да може детето да има сигурност.
Така че сега може да започнат и дори 4-годишни деца да тренират, със занимателни спортни игри, но пак казвам че всичко е строго индивидуално.
Моите две деца също са тренирали спортна гимнастика, сега са се насочили към други спортове (Яна учи в спортно училище, а Лъчезар тренира лека атлетика). Тук ще посоча онази мисъл , че "спортният гимнастик е като дялан камък, където го сложиш – пасва".

Българските деца са все по-ангажирани и претоварени с учебен материал. Намират ли време за спорт?
Наистина, натовареността е голяма и времето за спорт респ. намалява. Само за сравнение ще спомена, че прегледи за гръбначни изкривявания се правят на учениците от 1-ви, 4-ти и 8-ми клас. Какви са печалните цифри? Ако в първи клас са 50 % децата с гръбначни изкривявания, то в 4-ти са вече 95%, а в 8-ми вече са с нарушена стойка. Гимнастиката е спорт, чрез който се предпазват от увреждания от този тип.

За кого е подходящ спорт гимнастиката? Каква е базата и съоръженията за провеждане на тренировки?
Спортната гимнастика е универсален спорт. При жените и мъжете само играта на земя и прескок е обща, т.е. в по-голямата си част гимнастиката е съвсем различна за жени и мъже. Квадратът (полето, на което се играе и по-специално настилката), уредът за прескок, успоредките и различните на височина греди са все скъпи уреди. Скоро е сменена базата на националния отбор, на комплекс "Раковски" и закупено оборудване на стойност 35 000 евро. Но и залата за спорт "Герена" също разполага с множество уреди.
У нас работят само 30-тина треньора по спортна гимнастика, малка цифра дори за България. В Америка работят към 170 българи като треньори, там гимнастиката е спорт No1, независимо, че не всички стават големи гимнастици, но всички получават качества, които им помагат за другите спортове..

Къде могат децата да се запишат да тренират?
В София са 2 местата за провеждане на тренировки – на стадион Раковски (там е националния отбор) и на "Герена" (залата на Спортен Клуб Левски). В страната клубове за спорт има в Русе, Варна, Пловдив, Свиленград, Стара Загора, в Търговище – само за момчета. Децата и техните родители могат по всяко време да дойдат на една тренировка , да преценят и се запознаят с условията на спорт.

За повече подробности, може да се свържете със Силвия Виденова на тел. 0899 101 593, Георги Виденов: 0897 919 684.Коментари
20 коментара

елито пенева, 10 г.,

Публикувано на 09.10.2008

моля ви,кажете ми каде има спортана гимнастика в пловдив

Стела Иванова, 32 г.,

Публикувано на 02.11.2008

Също мога да споделя с Вас,че не само в тези градове,които сте посочили има клубове по СПОРТНА ГИМНАСТИКА!!!Има и в гр.В.Търново,забравихте ли?Аз също съм била гимнастичка,дори и национална състезателка,как може да не споменете за г.В.Търново.

Лилия Стефанова, 32 г.,

Публикувано на 08.11.2008

има ли в Плевен клуб по спортна гимнастика

Мелек , 11 г.,

Публикувано на 21.03.2009

здравейте много е хубаво тука дето показахте на мен лично много ми харесва

Деси Валентинова, 8 г.,

Публикувано на 06.09.2009

има ли клъб в ръсе и как се казва

Мери , ,

Публикувано на 24.09.2009

в пловдив има на гребната база клуб спартак

Йоана Георгиева, 9 г.,

Публикувано на 03.01.2010

спортната гимнастика е суперл

Стефи Йорданова, 10 г.,

Публикувано на 12.10.2010

моля ви кайете къде има спортна гимнатика

Стефи Йорданова, 10 г.,

Публикувано на 12.10.2010

моля ви кайете къде има спортна гимнатика

Бека , ,

Публикувано на 15.12.2010

Дъщеря ми е на 15 год., но иска да се запише на спортна гимнастика, само за да научи 2-3 основни неща, които ще и трябат като умение. Занимавала се е с нещо подобно, има някакъв опит, и е гъвкава. Имате ли идея кой би се занимавал с нея?

Иван , ,

Публикувано на 14.01.2012

Според мен трябва да има повече зали за трениране - в северната част на България има само в София - ако може направете една зала в района на Враца!

Гергана , ,

Публикувано на 19.04.2012

Това само за момчета ли е?

irena nikolova, 29 г.,

Публикувано на 16.07.2012

zdraveite iskam da razbera kade v stara zagora ima klub za sportna gimnastika .sina mi e na 3 godini mnogo gavkav i energi4en dali ima takava vazrastova grupa kato za nego.

Krasimira Cikandelova, ,

Публикувано на 18.09.2012

Zdraveite biv6i i byde6ti sportisti ,namiram se v dobri4 i iskam da popitam izvesten li vi e klub po sportna gimnastika v grada i kyde se namira?Blagodarq!

калина илиева, 11 г.,

Публикувано на 19.10.2013

абе хора къде пише колко струва на месец или на ден или на година колко струваа

Диди Асенова, 13 г.,

Публикувано на 09.11.2014

Може ли дете на 13 да се запише?

Вергиния Павлова , з9 г.,

Публикувано на 02.01.2015

Напиши коментар в гр.Перник спортен клуб по спортна гимнастика има ли?

Ива Лилянова, 12 г.,

Публикувано на 19.12.2015

Когато съм била на 4г.майка ми ме е записала на спортна гимнастика в скг"Александър Фотев" в Свиленград.Тренирала съм около година и половина-две .След това съм се отказала.Около шест-седем години вече не тренирам.Сега съм на дванадесет години и искам пак да започна да тренирам.Мога ли?

виктория георгиева, 9 г.,

Публикувано на 25.01.2016

имали в Бургас клуб по спортна гимнастика

Мила , 34 г.,

Публикувано на 17.05.2018

В спортната гимнастика е ужасно!!!!Детето ми винаги се връща с плач!Учителите само казват че не може нищо и не се справя!!!Това е в София НСА не ви го препоръчвам!!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град