спорт

Начало | спорт | Ските

Ските

| 2002-12-17

Ските

Знаете ли, че на времето ските не са били просто зимен спорт, начин за развлечение, както е днес. Те произхождат от древен начин за транспорт из заснежените планини на Европа.

Днес има различни видове и стилове на каране на ски, които се практикуват от спортисти и любители от всички възрасти. Освен алпийските дисциплини има ски-бягане, ски-маратони, ски-скокове, биатлон, свободен стил, а дори има и каране на ски на трева! Ски-бягането и ски-маратона са за преодоляване на дълги разстояния. Биатлона е състезание, в което се комбинират ските и точната стрелба.

Ските алпийски дисциплини е включено за първи път в програмата на Олимпийските игри през 1936 година. Немецът Франц Пфнур е първият златен медалист в дисциплината.

След Втората Световна война ски алпийски дисциплини набира скорост при мъжете и жените и в олимпийските игри се включват спускане, слалом и комбинирани. Гигантският слалом идва няколко години по-късно.

За първи път сноуборда става олимпийска дисциплина през 1998 г. в Нагано.

Единствената олимпийска дисциплина, в която се състезават само мъже, но не и жени е ски скока. Практикуват се два вида скокове – на 90 и на 120 метра.Коментари
3 коментара

eLisaveta sergieva, 35 г.,

Публикувано на 12.04.2014

Islam da vidq Sofia of blizo

Петя Колева, 11 г.,

Публикувано на 29.04.2014

супер

vanq 6erova, 17 г.,

Публикувано на 01.11.2014

bravo

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град