новини детски

Начало | новини детски | След първо класиране: 1206 ученици не са приети в 8 клас, а свободните места са 914

След първо класиране: 1206 ученици не са приети в 8 клас, а свободните места са 914

Аз детето | 2020-07-13

След първо класиране: 1206 ученици не са приети в 8 клас, а свободните места са  914

През тази година на националното външно оценяване по български език и литература в София се явиха 10 651 ученици в седми клас, а по математика – 10 619 ученици. В държавния план-прием на учениците в София за осми клас има общо 388 паралелки, от тях 219 са профилираните паралелки, а 169 са професионалните паралелки, каза Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град при представянето на резултатите от първото класиране в софийските гимназии. През тази година 96 процента са подадените заявления онлайн за прием в гимназиите, а само 4 процента от заявленията са подадени в училища-гнезда. За участие в първото класиране в гимназиите в София са подадени 10 243 заявления, от тях 9824 са подадени чрез индивидуалния код на ученика, а 418 – в училищата-гнезда. Сега 646 ученици от седми клас от страната са подали заявления за прием в софийските училища.

Най-желани в София:

  • Паралелка в 22-о училище с профил чужди езици – английски и испански;
  • Първа английска гимназия – английски с испански, английски с немски;
  • Паралелка испански с английски на 164 ГПИЕ;
  • Втора английска гимназия за паралелка английски с немски;

Най-високият минимален бал е в Софийска математическа гимназия – 492.75 точки е последното класирано дете. На първо място е Математическата гимназия в София, където в сравнение с миналата година, тази година се приема с още по-висок бал. На второ място е Немската гимназия, там приемът е по квоти, а последното класирано дете е с бал 4.640. На трето място се измества ТУЕС, а на четвърто място минава 73-то училище – Втора немска гимназия, на пето място е Испанската гимназия, на шесто място е Първа английска гимназия. Сред професионалните гимназии – първи ТУЕС, на втори място училището по изящни изкуства, на трето – Банковата гимназия, огромен скок има Професионалната гимназия по дизайн.

„Баловете в най-желаните училища се покачват. Хубаво е, че все повече ученици се записват с нов език“, добави шефът на РУО София Ваня Кастрева. „Децата имат добри резултати – софийските ученици нямат спад на резултатите от матурите. Учителите, мотивацията, труда и добрата подготовка също са подпомогнали високите резултати“, коментира още тя. Ученик е имал в списъка си 236 желания за гимназии, като е бил приет на 23-ото си желание, разкри д-р Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град. С най-висок бал – 499.5 са четирима ученици – трима от София и един от Варна.

Класираните ученици по първо желание трябва да се запишат в училищата, в които са приети. Всички останали ученици, приети по второ желание или по желанията, които са след него в заявленията им, могат да се запишат в паралелката, в която са класирани – от утре, или да участват във второто класиране. Записването на учениците е с оригинала на свидетелството за основно образование, а ако е за професионално училище – и с медицинското удостоверение. За участие във второто класиране учениците трябва да попълнят заявление, което е публикувано в сайта на РУО в София-град. То може да се попълни на хартия у дома от учениците, както и те да го подпишат, а техните родители да го занесат в съответното училище, в което е класиран ученикът. „При второто класиране, ако ученикът не се придвижи към по-предно свое желание, то той ще остане в паралелката, в която вече е класиран“, обясни Ваня Кастрева. Тя уточни, че за третото класиране отново се подават онлайн заявленията, но само за останалите свободни места в училищата.



Коментари
1 коментар

Senie , ,

Публикувано на 13.07.2020

Догодина ще пиша тука в кое училище съм приета.

От редакцията: Ще се радваме да го направиш и ти пожелаваме да е в това, което най-много искаш.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град