игри за навън

Начало | игри за навън | Скачай на въже – забавна игра от отминалите дни, която да опитате

Скачай на въже – забавна игра от отминалите дни, която да опитате

Аз детето | 2021-04-20

Скачай на въже – забавна игра от отминалите дни, която да опитате

Скачането на въже ни беше любимо и с нежелание виждаме как днес повечето от вас дори и не са чували за него! А то е толкова хубаво, дори и сега бихме поскачали с вас! И ако не вярвате на нас, то попитайте майка си, а дори и баба си, коя им е била любимата игра, когато са били деца. Надяваме се, че не се учудвате, че те също като вас някога са били цял ден навън през лятото и са си играли на всякакви игри. Нали не си мислите, че просто са се родили възрастни. Да, знаем, че понякога е трудно да си представиш как баба ти тича или пък върти обръч, но със сигурност е имало време, когато е правила и това. Най-интересното обаче е, че тогава игрите им са били някак си по-забавни. Факт е, че са нямали такива модерни джаджи като вашите днес, но пък са успявали дори с едно въже или една малка топка да се веселят по цял ден.

Попитайте ги и какво мислят за скачането на въже. Убедени сме, че с умиление ще си спомнят за тази любима на много момичета, а често и момчета игра. От обикновено скачане през сложни, почти акробатични номера – няма дете, което да не обича да скача на въже. А вие някога опитвали ли сте? Ако не сте, то сега е идеалното време да го направите, гарантираме ви, че ще е наистина много весело. Дори ще ви предложим любимата си игра!

За нея естествено ще ви трябва въже, както и поне 4-ма желаещи да се забавляват. Целта на играта е проста – трябва да скачате на въже, но колкото се може по-бързо и да издържите колкото се може повече, ако искате да сте първи. Как става цялата работа? Двама от вас трябва да държат и въртят въжето, а останалите един по един да се изреждат да скачат. Започва се много бавно, като на всеки три или 5 подскока скоростта на въртене се увеличава все повече и повече. Двамата въжедържачи... или въжевъртачи.. трябва да броят скоковете на всеки участник. Ако някой не успее да прескочи въжето в един момент, то неговият ред свършва и следва другият. Така накрая, който е направил най-много скокове, той печели играта! Естествено ще е хубаво в един момент да се смените и вие да въртите въжето, за да може и тези, които са го правили до този момент също да поскачат малко.

Има и друг вариант, който е идеален ако сте повече хора. Скачате по двойки. Само трябва да внимавате. Най-добре да застанете в двата края на въжето и след това скачате и отново скоростта се засилва. Този, който не успее да прескочи губи, а този който успее продължава отначало с нов играч. Накрая, който остане последен печели!

За още по-голямо забавление можете дори да пеете някоя от така наречените броенки. Споделяме нашите любими, а вие си изберете:

  • Цар, царица, магаре, магарица, принц, принцеса, Снежанка във двореца!
  • Срало мече на пътече. Яде ли го ти? Раз два три. Вдигнала се миризма чак до Стара планина.
  • Точка, точка, запетайка. Нос, тиренце, колеленце. Две ръчички и ушички. Тумбалака с двата крака. И калпака със байрака!
  • Кате, Кате, Катерина, нарисувала картина, круша, ябълка, лимон на един голям картон!
  • Какво още чакате – грабвайте въжето и излизайте да скачате!

Играе ви се навън, но нямате идея на какво точно? Тогава вижте и останалите наши предложения!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град