любими герои

Начало | любими герои | Сакъз Сардуня – момичето, което спаси Страната на легендите, разказите и приказките

Сакъз Сардуня – момичето, което спаси Страната на легендите, разказите и приказките

Мирела Любенова | 2017-05-09

Сакъз Сардуня – момичето, което спаси Страната на легендите, разказите и приказките

Няма да ви питаме дали обичате приказки, защото няма човек на този свят, който да не обича хубавите приказки. Онези истории, които са ви чели като много малки за принцове, принцеси, великани, дракони, а дори и за мечки, зайци и всякакви други обикновени и необикновени същества, които вършат чудеса. А след като сте се научили да четете и сами, историите са станали още по-върховни и не оставят въображението ви намира, а го карат да си представя най-фантастични неща, които са толкова прекрасни, че искате да четете и още, и още. Сега като ви казахме въображение, не си мислете, че тези приказни същества, прелестни принцеси и смели рицари не са истински. Напротив – съвсем реални са и при това живеят тук при нас, на планетата Земя. Много от нас и особено от възрастните не ги виждаме просто защото не вярваме достатъчно, но истината е, че те живеят на осмия континент на Земята, наречен Страната на Легендите, Разказите и Приказките или за по-кратко просто Лерапри.

Лерапри е мястото, на което всички герои от приказки, независимо какви са те и колко страшна роля им е отредена, си живеят в мир и спокойствие. Представете си само, че драконът, който отвлича принцесата всъщност ѝ е съсед и всяка сутрин те закусват заедно, а пък костенурката и лисицата от онази популярна народна приказка, в която се състезават всъщност са най-добри приятели и правят всичко заедно... Лерапри е най-прекрасният континент, стига да можеш да го видиш...

Ние също още не сме го виждали, но знаем всичко за него благодарение на Сакъз Сардуня. Сакъз Сардуня не е някакъв супергерой или странно животно, ако това си мислите. Сакъз е просто едно обикновено момиче с доста оригинално и интересно име по наше мнение. Самата Сакъз обаче не иска да се казва така. За всички, които не се досещат сега е моментът да вметнем, че Сакъз означава мушкато, а мушкатата са едни доста красиви цветя. Въпреки това Сакъз би предпочела да се казва поне Роза, Маргаритка или Виолета, но не... тя е кръстена на мушкато... Като изключим това, тя си е едно обикновено момиче, което обича да гледа филми, да слуша музика и да чете книги, като всички обикновени деца. Освен това момичето с необикновено име обича и да се пита разни неща за света и изобщо да се интересува от него. Ето тук Сакъз среща много трудности, повече дори и от тези с името си, защото често пита възрастните по въпросите за света (нали те би трябвало да знаят повече!), само дето с тях се разговаря много трудно. Всеки път, когато стане дума за нещо, което не им харесва или не ги интересува, те или се правят че не чуват, или пък отминават въпроса със смях. Най-добър пример за това е майката на любопитното момиче, която много често прекратява разговорите просто с една „Точка!“.

Затова често единственото място в което Сакъз намира всички отговори на въпросите си е библиотеката. Тя често ходи там, отива дори в местната училищна библиотека, когато е на гости на баба си и дядо си в малко градче. Сакъз обаче не знае, че тази библиотека не е обикновена. За всяко любопитно дете, което се носи на крилете на въображението, библиотеката показва едно от най-големите чудеса на света – осмия континент. Това става чрез странно светещо кълбо, което показва само на достойните къде се намира страната в която се раждат всички вълшебни приказки и истории, които ние обичаме. Историята щеше да е наистина прекрасна, ако приказната страна не загиваше, защото много деца са престанали да четат книги, да си играят едно с друго, да си измислят вълшебни истории и да мечтаят. Положението не е никак хубаво... и кълбото е избрало именно Сакъз да помогне страната да просъществува още дълги години.

Но как едно обикновено момиченце с необикновено име може да направи това? Ще разберете сами ако прочетете прекрасната детска книжка на Елиф Шафак „Сакъз Сардуня“. Пък и нали точно така и вие ще участвате в спасението на Лерапри!Коментари
3 коментара

Моника Илиева, 9 г.,

Публикувано на 18.06.2017

Давай, Сакъз Сардуня, давай!

Даная Атанасова , 10 г.,

Публикувано на 06.07.2017

товa е много интересно и хубaво зa обрaзовaнието нa децaтa тоест ние

Даная Атанасова , 10 г.,

Публикувано на 06.07.2017

товa е прекрaсен сaйт

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град