България

Начало | България | Съева пещера

Съева пещера

Симона Апостолова, Тетевен | 2006-07-07

Съева пещера

Съевата пещера се намира в село Брестница, Ловешка област, на 30 км. от гр. Тетевен, на главен път София – Варна. Тя е дълга 180 м., височина от 5 до 17м. Осветена е и обезопасена. Температурата е винаги една и съща и зимно и лятно време. Легендата разказва, че в нея са живели двама братя, местни хора овчари – Съйо и Сейо, от където идва името на пещерата.

Дели се на пет зали, като най-голямата е Хармана, в която се провеждат концерти и бракосъчетания. Има неповторими пещерни образувания като Баба Яга яхнала метлата, излитането на първата ракета, главата на Христо Ботев, балерина как танцува на един крак, купен от ръкойки, развети знамена, т.нар. роял – от тавана се спускат сталактони и като прокараш пръчка по тях се чува музика.

Последната зала се нарича Космоса, защото се изкачваш по стълби и усещането като погледнеш надолу е величествено, сякаш си в Космоса.

В пещерата има и извори и живеят прилепи, които не са опасни, а сякаш са твои водачи в пътуването ти през пещерата, като че ли ти показват своя подземен дворец.

Това е нещо, което си заслужава да се види, не случайно е една от най-красивите пещери на Балканския полуостров.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град