покани

Начало | покани | Приказката „Огнивото“ от Андерсен с премиерен спектакъл в Столичния куклен театър

Приказката „Огнивото“ от Андерсен с премиерен спектакъл в Столичния куклен театър

Аз детето | 2010-10-12

Приказката „Огнивото“ от Андерсен с премиерен спектакъл в Столичния куклен театър

На 15 октомври 2010 г. от 19 часа, в салона на ул. „Ген. Гурко” 14, Столичен куклен театър ще предложи на зрителите премиерния спектакъл „Огнивото” по едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен.

Главният герой в „Огнивото” е млад войник, който търси своето щастие. В началото на приказката, той мисли, че щастието се крие в парите. Надхитряйки старата вещица, войникът се сдобива с много пари, но скоро разбира, че парите не носят щастие на човека. С помощта на искрите от старото огниво той извиква голямото куче-пазач на скритото съкровище и то му помага да намери път към сърцето на красивата принцеса.
Така от искрата на огнивото се ражда една истинска и чиста любов.

„Огнивото” е приказка с много интересни герои. Има приятна насока към влюбеността, любовта. Отделно от това се разглежда и един проблем, който е много любопитен. Това е щастието.

"В приказката войникът първоначално мисли, че щастието е в парите и богатството, но после се уверява, че най-ценното нещо в живота на човека е любовта”, категоричен е режисьорът на представлението Славчо Маленов.

Представлението е посветено на светлата памет на великия датски писател Ханс Кристиан Андерсен, чиято 105 годишнина отбелязахме през април 2010. Неговите чудесни приказки са преведени на повече от 80 езика и са били вдъхновение за направата на много картини, филми и театрални постановки. Приказките за деца на Андерсен, които са над 150, са го определили като една от най-значимите фигури в световната литература и подобно на огниво, неговите творби хвърлят искри и запалват пламъка на човечността в хорските сърца.

Режисьор на представлението е проф. Славчо Маленов. Музиката е написана от Владимир Джамбазов. Сценографията е сътворена от Васил Рокоманов. Куклите и костюмите са направени от Силва Бъчварова. В представлението можете да видите актьорите: Христо Димитров, Ивет Лазарова – Торосян, Тодор Димитров, Здравко Димитров, Силвия Петрова.

Действащи лица и изпълнители:
Войникът – Христо Димитров
Старата вещица – Ивет Лазарова – Торосян
Голямото куче – Тодор Димитров
Гостилничарката – Ивет Лазарова – Торосян
Хитрият – Здравко Димитров
Мазният – Тодор Димитров
Принцесата – Силвия Петрова
Кралят – Здравко Димитров
Кралицата – Ивет Лазарова – Торосян
Палачът – Тодор Димитров

Звук: Виктор Колев
Осветление: Коста Димитров Театър майстор: Иван Кайраков



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град