покани

Начало | покани | Детски литературен клуб „АБВ“ в Столична библиотека

Детски литературен клуб „АБВ“ в Столична библиотека

Аз детето | 2010-10-19

Имат ли думите цвят?
А какви са на допир – меки, твърди, топли, хладни...?
Защо от някои думи боли и как да помилваме с дума?
„Лоша рана заздравява, лоша дума не се забравя“, „Дума дупка не прави.“ „Казана дума – хвърлен камък!“ – разговор за мъдростта на творчеството и творчеството на мъдростта...
Интервю с Мечо Пух! И още...
... Да пробудим „вълшебните си очи“ и да се потопим заедно в приключението, наречено Слово, рисувайки с думи своите вътрешни вселени – начин те да бъдат споделени!

Худ. ръководител: Мая Дългъчева
Възраст: от 2 до 6 клас
Брой: до 15 деца
Занимания: 2 часа седмично в удобно за децата време
Такса: 40 лв. месечна такса
Място: Детско-юношески отдел на Столична библиотека – пл. „Славейков“ – 4 А, етаж 2
Записването става в Детско-юношески отдел на Столична библиотека, тел.: 8 015 930.

На 3 ноември, сряда, от 17.30 до 19 ч. ще се състои първата среща, на която ще бъде уточнен графикът.

„Балончето е облак с цветна дрешка!“ – Биляна, 9 г.
„Гнездото е местопрестъплението на кукувицата.“ – Морика, 9 г.
„Раницата е автобус за учебници.“ – Жени, 8 г.
„Кламерът е фибичка за хартия...“ – Биляна, 10 г.

Заниманията са съобразени с възрастта на децата и посредством литературни игри обогатяват езиковия им запас, развиват сетивността им към енергията и нюансите на словото. Запознават ги с различни литературни жанрове и основни понятия като рима, ритмика, метафора и др. В процеса на работа децата ще творят сами приказки, стихотворения, гатанки, залъгалки, ще се запознаят с рекламния текст и интервюто.

Наред с пряката работа се предвиждат срещи с детски автори, художници, издатели, както и възможност за медийна изява на децата с тяхното лично творчество.

Мая Дългъчева е автор на приказките за деца: „Слон и чадър“ (1999), „Скубльо – надхитреният пират“ (2003), „Стрина Мецандра на маскен бал“ (2003), „Папийонка за великия Щуралди“ (2004), „Подслон за Триточка“ (2004), „Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди“ (2007), Как се лекува лъвски страх без пердах“ (2007), „Как едно петле се разболяло и без него слънцето изгряло“ (2008), „Как един ден белият свят бил оцветен“ (2008), „Пъстри приказалки“ (2007), „Коледните чудеса“ (2008).
Автор на куклените пиеси: „Бър-бър-бър за слон и чадър“ – Театър „Завеса“ и Столичен куклен театър, Драматично-куклен театър „Иван Димов“, гр. Хасково, „Как се лекува лъвски страх“ – Драматично-куклен театър „Иван Димов“, гр. Хасково.
Автор на редица детски мюзикъли, представени в рамките на Националния фестивал за оперно и балетно изкуство в гр. Стара Загора, сред които: „Златна българска приказка“, „Храбрият оловен войник“, „Василиса Прекрасна“, „Джуджето Дългоноско“, „Снежната царица“, „Палечка“.
По нейни текстове са създадени над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен. Работи съвместно с композиторите Хайгашод Агасян, Светослав Лобушки, Красимир Милетков, Маргарита Шоселова, Жанина Янкулова, Веселина Драголова и др.
Автор и редактор и на художествените текстове в поредицата издания с образователно-възпитателна насоченост за предучилищна възраст „Първите седем“.
Носител на наградите: „Златен век“ на Министерство на културата (2006), Приз в международния конкурс за приказка “Europe in a firetale“ (2007), Националната награда за детска литература „Константин Константинов“ в категория „Автор“ (2009), Наградата на Съюза на българските писатели за детска литература (2009),
Има публикации (поезия, статии, интервюта) в национални и чуждестранни литературни издания.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град