новини детски

Начало | новини детски | Премиери на книги, литературен маратон, изложби и много други ви очакват на Фестивал на детската книга в Сливен

Премиери на книги, литературен маратон, изложби и много други ви очакват на Фестивал на детската книга в Сливен

Аз детето | 2023-05-09

Премиери на книги, литературен маратон, изложби и много други ви очакват на Фестивал на детската книга в Сливен

Рекорден брой премиери на книги – 15, ще има по време на XXV Национален фестивал на детската книга в Сливен от 10 до 12 май. Това съобщи пред БТА Росица Петрова, директор на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, която е организатор на културното събитие в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др.

Сред тях са най-новите книги на писателите Марин Трошанов, Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Иванка Могилска, Петя Кокудева, Цвета Брестничка, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Валери Манолов, Иво Сиромахов, Милен Хальов. Ще бъде представена и книгата „Все тази Киткат“ на унгарския писател Карой Мехеш (проект на ИК „Хермес“ и НФДК – Сливен), която е преведена на български. По проект на библиотеката ще бъдат преведени на унгарски „Приказки“ на емблематичния за Сливен Константин Константинов, на чието име са престижните награди на Фестивала. Друга инициатива на културния институт е сборникът „Искааам. Истории на пораснали деца“ с разкази на носителите на Националната награда „Константин Константинов“, който също ще бъде представен по време на културния форум. Премиерите ще бъдат в драматичния театър, както и в залата на Природния парк „Сините камъни“.

Рекорден е и броят на номинациите за престижното отличие на Фестивала – 65, каза още Росица Петрова.

Двадесет доклада на автори и издатели ще бъдат представени на традиционната кръгла маса с международно участие, която тази година е на тема „Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци.“ Участниците са от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Германия и Чехия. Под формата на дискусия те ще направят своеобразна оценка на постиженията на Фестивала през годините.

През трите фестивални дни ще има още литературен маратон с писатели гости на фестивала в най-големите сливенски училища; представяне на издателства; изложба и награждаване на отличените участници в IV Международен студентски конкурс за илюстрация на тема: „Из приказния свят на Константин Константинов“, посветен на 20 години от учредяване на наградата на името на писателя; майсторски класове по творческо писане и илюстрация; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало“ и XII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; изложба илюстрации на Невена Ангелова; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

„За тези 25 издания на Фестивала са осъществени над 260 срещи с писатели, доклади в научния форум са направили над 80 български автори и над 60 от чужбина“, каза директорът на библиотеката. По думите ѝ докладите, които се издават в сборници на български и на английски се ползват като учебни помагала по детска литература в университетите. „Фестивалът на детската книга е необходим и важен форум за всички участници в процеса на създаване, разпространение и популяризиране на детската книга, и разбира се, за децата има специално място в културния живот на България.“, посочи Петрова.

Юбилейното издание ще бъде открито с концерт на 10 май от 10 часа във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град