новини детски

Начало | новини детски | Кантен Гребан РАЗказва, РАЗговаря и РАЗбира децата в новата книга „Когато порасна...“

Кантен Гребан РАЗказва, РАЗговаря и РАЗбира децата в новата книга „Когато порасна...“

Аз детето | 2023-06-03

Кантен Гребан РАЗказва, РАЗговаря и РАЗбира децата в новата книга „Когато порасна...“

Издателство „Дъбови листа“ представя история за професиите, за които децата мечтаят

В новата детска книга „Когато порасна... (изд. „Дъбови листа“), която пристигна преди броени дни в България, Кантен Гребан разказва очарователна история за живота на един необичаен клас, в който учителката пита всеки ученик какъв иска да стане, когато порасне. Машинист, лекар, полицай... Колко много различни мечти! „Когато порасна...“ е история за всички деца и родители, които обичат книгите „Мама“ и „Любов“. История, която улавя желанията, като успява да ги свърже с нещата, които различните герои харесват, преди да пораснат. А нима това не е най-важното?

Книгата се отличава с характерен творчески почерк, който разкрива таланта на белгийския художник Кантен Гребан, познат като един от най-добрите съвременни автори на пленяващи илюстрации и вълнуващи истории за деца. „Винаги съм искал да бъда художник, мечтаех да рисувам комикси, когато бях дете, после да стана архитект, а след това си представях как рисувам портрети... Все мечти, свързани с желанието ми да рисувам“, казва Кантен Гребан.

Може би на пръв поглед, когато разлистите страниците на книгата, ще забележите, че учениците не приличат на обикновени момиченца и момченца, но това не е точно така. В света на малките герои, в който възрастните понякога откриват по нещо от себе си, всеки е необикновен и може да се превърне в каквото си пожелае. И то от РАЗ, стига да го иска достатъчно силно и да вярва, че ще се случи.

„Когато порасна...“ е книга, която ще помогне на родителите да подкрепят развитието на децата, като разбират желанията им във всеки момент, без да налагат с принуда своите виждания за бъдещето. Така, докато възрастните изслушват по-малките, ще разкрият някои от най-добрите им качества, за които често не подозират, а понякога дори ще се удивят колко много енергия и потенциал се крият зад всяко детско желание.

„Новата книга на Кантен Гребан е чудесен пример за взаимоотношения между деца, родители и учители, защото посланията от нея надхвърлят обичайния въпрос „Какъв ще станеш, когато пораснеш? Той е само повод за разговор, в който майките и татковците могат да опознаят децата, като им позволят да бъдат себе си, когато разказват по детски за професиите, дори с чувство за хумор, както в историята. В този разговор децата си представят въображаем свят, а това развива творческото им мислене и цялостното им възприятие“, споделят от издателство „Дъбови листа“.

Българското издание е в превод от английски на Габриела Кожухарова, редактор на книгата е Бела Чолакова.

Кантен Гребан изгражда кратки, емоционални и запомнящи се диалози между учителката и учениците, като така показва умението на децата да бъдат спонтанни и интуитивни. Книгата е с твърди корици и в голям формат, който позволява на малките читатели да разгърнат още повече въображението си и да се докоснат до усещането за свобода и перспектива, което Гребан вплита във всяка от чудесните илюстрации.

„Когато видях книгата, преведена на български език, сякаш се пренесох в детската градина, по онова време много исках да стана аптекарка. Представих си как сме облечени в бели престилки, а на вратовете ни висят малки слушалки, докато си играем на различни професии – истински и измислени, както правят героите в историята на Кантен Гребан. Сега съм удовлетворена от това, с което се занимавам“, разказва Нуша Роянова - издател, писател и художник.

Дали тези, които не знаят какви искат да станат, когато пораснат, ще разберат в края на книгата, както Жулиет? Може би..., когато порасна и се обърна назад, дори ще се учудя колко много приличам на онова дете. Когато порасна..., ще стана добър човек. Когато порасна..., ще се радвам на всичко, което правя, както сега. Когато порасна..., ще продължа да изпитвам любопитство към живота. А нима всички не искаме това за своите деца, за себе си...?

За автора:

Кантен Гребан има издадени над 50 книги. Завършва специалност „Илюстрация“ в института „Сейнт Люк“ в Брюксел. Започва да работи като детски писател и илюстратор през 1999 г. Българските деца познават прекрасните му илюстрации от книгите „Мама“, „Любов“, „Няма ми го панталона“ и „Приказки“ на Андерсен“, публикувани в България от издателство „Дъбови листа“. През 2000 г. е отличен с престижната награда „Saint-Exupéry“ за художествената си работа по книгата „Les contes de l’Alphabet“. Гребан свири на китара в различни джаз формации, а през последните години ходи на уроци по пиано.

Историята от книгата разказва още:

Какво най-често правят децата? Почти веднага превръщат желанието в действие... От РАЗ, защото... „Раз“ е спонтанно, „раз“ се случва с лекота, „раз“ е интуитивно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град