малък готвач
Подарък за мама: ягодови бонбони Рафаело – повече от хиляди думи!
Денят е утре! Очакваният празник в който ще се разменят красиви цветя, усмивки, пожелания и обич за жените по света. Празникът 8 март може да има дълга история и няколко различни цели, но за вас, децата, той винаги на първо място ще бъде „специалният ден на мама“, нали? Все пак тя е най-важната жена в живота на всеки от нас, която винаги ще ни обича и подкрепя, каквото и да направим и на колкото и да сме години. Затова и ние понякога бихме искали да ѝ покажем, че е специална за нас. И ако все още не сте решили как точно да покажете това на мама – имаме за вас една бърза и много приятна идея. Не се съмняваме, че и вашата майка като всеки обича понякога да си похапва нещо сладко. Нямате си и на представа обаче колко ще се зарадва ако това лакомство е направено специално за нея от вас. Това ще е наистина специално. Така че сега ви предлагаме една рецепта за нежни и прекрасни Рафаело бонбони, които биха се харесали на всяка нежна и прекрасна майка по света!
За около 13 бонбона ще ви трябват:
- 13 ягоди
- 5 супени лъжици захар или 4 супени лъжици мед
- 1 яйце
- 30 г масло
- 250 г извара
- половин пакет обикновени бисквитки
- 1 пакет кокосови стърготини
Вземете си също и бъркалка, тенджера пълна с вода, дълбока купа и чиния. Можете да си купите и специални хартиени чашки за бонбони или пък да намерите буркан на който да завържете панделка, за да бъдат те още по-празнични.
Ще ги приготвите лесно като следвате тези стъпки:
1. В дълбоката купа сложете захарта (или меда) и едното яйце и разбъркайте, докато сладостта не се разтвори. Това обикновено отнема не повече от 5 минути постоянно бъркане.
2. Към същата смес добавете и брашното и продължете да бъркате, докато не получите тесто. То трябва да е гъсто, ако случайно не е достатъчно гъсто, като боза, просто добавете още брашно и готово.
3. Към полученото тесто добавете и изварата и отново разбъркайте, докато стане еднородна смес. Може да се наложи и да месите с ръце малко, но няма страшно – лесно е!
4. Измийте добре ягодите и ги почистете от листата и дръжките, но не ги режете. Хубаво е да са цели. Докато правите това сложете и малко вода в тенджерата и я оставете на котлона да заври. Само внимавайте, ако още не се оправяте с печката по-добре помолете някого за помощ.
5. Тестото накъсайте на малки парчета, които поставяйте в чинията и притискайте с ръка, за да станат плоски. Във всяко такова плоско парче по средата слагате една измита и почистена ягодка, а след това завивате тестото около ягодата, така че да оформите топче.
6. С помощта на решетъчна лъжица, а може и обикновена такава поставете всяко топче във вряща вода за около 3 минути. Най-сигурни ще бъдете, че е готово, когато излезе на повърхността и започне да плува отгоре. Тогава със сигурност трябва да го извадите.
7. В чинията, която използвахте и преди малко натрошете половин пакет обикновени бисквити и добавете към тях кокосови стърготини като леко ги смесите. Когато топчетата (бонбоните) са изстинали, това ще отнеме около 10 минути, ги овъргаляйте хубаво в сместа.
Готово е! Толкова са нежни и вкусни, че всяка майка ще ги хареса. А пък и се личи, че са направени специално за нея специално от вас. Какво по-хубаво за Осми март!