любопитно

Начало | любопитно | Победителите в Урок по толерантност

Победителите в Урок по толерантност

Аз детето | 2006-11-20

Приключи конкурса за детска рисунка под мотото „Урок по толерантност” в училищата в цяла България. Инициативата на българският клон на британската детска правозащитна организация „Спасете децата” е по повод годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето и е първата в рамките на Националната кампания за приобщаващо образование на деца със специални образователни потребности в общообразователните училища

„Представи си училище, в което цари атмосфера на разбирателство и взаимопомощ. Представи си един клас, в който ученици се обучават да бъдат състрадателни, да вдъхват доверие и кураж на всеки, който се подготвя за предизвикателствата на бъдещето. Училище, в което ученици, преподаватели и родители се учат заедно да насърчават развитието на индивидуалните способности и таланти на всеки отделен човек, независимо от различията по между си – едно предизвикателство за мисълта и възприятията, урок по толерантност и морални ценности. Това е твоето училище, а това е нашият урок по толерантност, за теб и за всички нас – Едно училище за всички!”
„Спасете децата - Обединено кралство”

На 20 ноември – Денят на приемане на Конвенцията на ООН за правата на детето и световния ден на детето в календара на ЮНЕСКО – на сайта на организацията, www.savethechidrenbg.org, бяха публикувани имената на дванайсетте отличени деца от конкурса за детска рисунка, в рамките на проект за Национална информационна кампания за приобщаващо образование на деца с увреждания и спецални обучителни потребности, под мотото “Урок по толерантност“. Техните рисунки ще бъдат използвани за отпечатването на календар за Кампанията за приобщаващо образование на деца със специални образователни потребности, която ще стартира в началото на 2007 година. Те бяха избрани от петчленно жури с председател Антония Дочева, художник-илюстратор.

Начало на конкурса за детска рисунка бе дадено официално на 1 ноември 2006г.- Деня на народните будители. Целта му бе да подкрепи развитието на индивидуалните способности и таланти на всеки отделен ученик, да даде възможност за изява на всеки от тях чрез средствата на изкуството като по този начин приобщи децата, живеещи и учещи в една и съща среда, за да станат те по-толерантни един към друг.

Право на участие имаха деца от І до ІV клас от всички училища на територията на България. До 18 ноември 2006г. те изпращаха своите рисунки в представителството на “Спасете децата - България”.
Бяха получени 313 рисунки от цялата страна. Всички деца, изпратили рисунки ще получат поощрителна награда – малка книжка за оцветяване, издание на “Спасете децата - България”, описваща правата и задълженията на децата.
Отличените 12 деца ще получат почетна грамота от “Спасете децата - България”, комплект за рисуване и рекламни материали на организацията.

СПИСЪК на ОТЛИЧЕНИТЕ МЛАДИ ХУДОЖНИЦИ:
1.Жулиен Алексиев Насков, ІІІ клас, клуб „Дъга”, СОУ „Трайко Симеонов”, гр. Шумен
2.Стефани Стефанова Събева, ІV клас, ОУ „Иван Вазов”, гр. София
3.Берна Нермин Реджеб, ІІ клас, ОУ „Ангел Кънчев”, гр. Русе
4.Кристиан Крумов Кънчев, ІІІ клас, ОУ”Св. Партиарх Евтимий”, гр. София
5.Мартина Руменова Рачева, ІІІ клас, ОУ „Иван Вазов”, гр. Горна Оряховица
6.Владислава Антонова Русева, ІІІ клас, СОУ „Трайко Симеонов”, Клуб „Дъга”, гр. Шумен
7.Силвена Свиленова Ангелова, ІІ клас, ОУ „Иван Вазов”, гр. Горна Оряховица
8.Светла Бориславова Борисова, ІІІ клас, НУ „Никола Козлев”, гр. Лясковец
9.Бирджан Ерхан Осман, ІІІ клас, клуб „Дъга”, СОУ „Трайко Симеонов” гр. Шумен
10.Цветелина Блажева Петрова, ІІІ клас, ОУ „Никола Козлев”, гр. Лясковец
11.Венцислав Георгиев Гуглев, НУ „Никола Козлев”, гр. Лясковец
12.Михаела Анатолиева Александрова, 6г.,ОДЗ „Снежанка”,гр. Плевен

“Спасете децата – Обединено кралство” работи за правото на всички децата на достъп до качествено образование. Това е основно право на всяко дете независимо от етническия му произход, наличието на увреждане или икономическото положение на семейството му, и е залегнало в Конвенцията на ООН за правата на детето.
В България «Спасете децата» работи с 36 пилотни училища, в които се обучават над 12000 деца от които 882 деца са със специални образователни потребности.
Броят на децата със специални образователни потребности в общообразователните училища за началото на новата учебна година е над 3600-3700. През учебната 2005/2006г. техният брой е бил близо 1600, а за 2004/2005 малко над 700.



Коментари
1 коментар

Лили Даниелова, 11 г.,

Публикувано на 10.02.2009

берна ми е най добра приятелка и аз искам да се запиша

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град