малък готвач

Начало | малък готвач | Плодово фондю

Плодово фондю

Аз детето | 2016-04-04

Плодово фондю

Не знаем за вас, но на нас фондю ни звучи като някакво много изискано и засукано за приготвяне ястие или поне беше така преди да открием тази превъзходна рецепта за плодово фондю. Думата „фондю“ произлиза от френския глагол „fondre“, който означава разтопявам“. Това е основното и практически единственото национално ястие на швейцарците, което се приготвя в специален керамичен топлоустойчив съд, затоплящ се със спирт за горене. Най-разпространената форма на фондю е със смесица от сирена, а първата известна рецепта е от козе сирене във вино и брашно.

Днес фондю се прави в тържествени дни или през уикенда, когато никой не бърза и цялото семейство и близките се събират около масата. По този повод решихме, че сега е идеалното време да ви споделим тази рецепта. Не е някой официален празник, но пък сте ваканция, а какъв по-голям празник от това за едно дете. Вашите родители, които неуморно се трудят цял ден, със сигурност ще са приятно изненадани ако към вечерята им поднесете това плодово фондю. Пък и как звучи само: фондю, фондю, фондю – не можем да спрем да повтаряме тази дума, а сме сигурни, че вие и семейството ви няма да спрете и да се облизвате, когато го опитате.

Необходими продукти:

  • 2 млечни шоколада – може да са два бели или два кафяви, или бял и кафяв
  • най-различни плодове каквито харесвате – банани, киви, ябълки, боровинки, малини, къпини, ягоди, изборът е ваш
  • клечки или най-добре дървени шишове

Ще ви трябват и следните принадлежности:

  • купичка за микровълнова
  • лъжица
  • чиния
  • нож
  • още една купичка, но този път по-красива
  • и още една красива чиния

И така, да започваме.

Първото и най-важно е да измиете плодовете, особено тези като малини, къпини, боровинки и ягоди. След това обелете тези, които е необходимо и нарежете по-големите на парченца. За по-удобно след като ги измиете и нарежете ги поставете в чиния. Много внимателно вземете шиш и нанижете на него по едно-две плодчета от всеки вид. В случая например сме направили следното: ягодка, киви (защото много си отиват според нас), две боровинки, малина, банан и къпина и още боровинки. Даже не е задължително всичките плодови шишчета да са еднакви, просто направете както сметнете за добре.

В подходяща за микровълнова фурна купичка начупете двата шоколада и ги пуснете на максимална температура за около 20 секунди, след това извадете, разбъркайте и пак пуснете. Повторете това, докато шоколадът се разтопи. Обикновено му трябват не повече от три пъти. Оставете го за малко, за да не е прекалено горещ.

През това време в красива чиния наредете плодовите шишчета. След това изсипете и шоколада в по-красивата купичка, ако разбира се и тази ви се струва подходяща, хич не е нужно да правите това и готово. Имате прекрасно плодово-шоколадово фондю. Сега остава да съберете семейството и да се насладите на вкуса. Гарантираме, че е невероятен!

Опитайте още:
Вълшебна и сладка ананасова напитка
Вкусно плодосуши
Сладка зимна мелба
Шарени плодови шишчета за парти



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град