новини детски

Начало | новини детски | Писането може да бъде и забавно

Писането може да бъде и забавно

Ивет Лолова | 2012-07-30

Писането може да бъде и забавно

Всяко дете има творчески заложби, които трябва да открием и поощрим. Това беше идеята за завършилия на 28 юли „Маратон по творческо писане“ в Детския отдел на Столична библиотека. Пишещата работилница се състоя в 3 поредни съботи с трима водещи: Марин Бодаков, Маги Благоева и Жюстин Томс.

На 14 юли поетът, журналист и баща Марин Бодаков предложи всеки да си направи „Писателско тефтерче“. То служи за записване на всички добри идеи, които ни идват в главата и към които можем да се върнем по-късно, когато седнем да пишем.

На 21 юли детската авторка Маги Благоева накара децата да затворят очи и да измислят нови думички. Тогава се появиха:
мореход – човек, който ходи на море
чезик – чужд език
гальовка – галенето на слънцето
бабоглас – гласът на бабата, която се провиква
телесук – писукането на телефона.

На 28 юли Жюстин Томс, автор на проекта и издател на Kafene.bg и майка на 3 деца, насърчи участниците да измислят свой език, с безсмислени думи, на който да напишат стихотворение. След това измислиха малки рисунки в кръгчета, които после трябваше да станат герои в история – така се получи „Кръгла приказка“.

Много са подходите и идеите, които могат лесно да отключат детското творческо писане. Но най-важното е вдъхновението и умелият ръководител (поне в първите ти пишещи стъпки).

На раздяла Жюстин Том се обърна към децата: „Пожелавам ви да не спирате да пишете, да рисувате и да правите бели, защото детството е точно за това за игри, четене, писане и правене на неща, които ви хрумват в момента.“

Още снимки от маратона вижте тук.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град