България

Начало | България | Перперикон

Перперикон

Любка Евгениева Димитрова , 12 г., Кърджали | 2006-06-26

Перперикон

Най-големият мегалитен ансамбъл на Балканския полуостров е на хълма, наречен Перперикон. Първоначално създадени в края на бронзовата епоха скални изсичания усърдно са продължени през ранножелязната епоха, 11 – 6 в. Пр. Христа . От същото време е и богатият керамичен комплекс намерен при редовните археологически разкопки. Най-шокиращото при тези проучвания се оказва откриването на грандиозен, издялан в скалите кръгъл каменен олтар с диаметър почти 2 метра.

Епохата на Римската империя е оказала огромно влияние върху комплекса. Разкопките и изследванията на археолозите показват, че там е бил издигнат огромен дворец на няколко етажа върху скалните изсичания. Около хълма е бил построена внушителна по своите размери крепост със стени дебели по 2,8 метра.

В крепоста са били изградени цели квартали с жилищни сгради и храмове. В днешно време повечето от тези сгради са все още под земята, но са открити улици, издълбани в скалата, които говорят за добре развита инфраструктура. Този впечатляващ мегалитен паметник е ставал жертва на няколко набези през вековете, като е бил сриван до основи и възстановяван в последствие.



Коментари
1 коментар

Джун , 16 г.,

Публикувано на 13.12.2008

яко е ама много не се разбира

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град