новини детски

Начало | новини детски | Първия по рода си музей на играчката откриха в Добрич

Първия по рода си музей на играчката откриха в Добрич

Аз детето | 2014-07-03

Първия по рода си музей на играчката откриха в Добрич

Музей на играчката е създаден в целодневна детска градина  "Слънчице” в Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. В този музей са събрани и представени играчки на различни поколения. Всички експонати са предоставени от родители на възпитаниците на детската градина или са изработени на място от малките творци.

Идеята е да се развива творческото начало при създаването на играчки не само в децата, но и в родители и учители, да се провокират уменията за общуване извън семейството чрез използване на играчките в занимания с други деца или като играчките бъдат подарявани на болни деца, такива от социално слаби семейства или в неравностойно положение, лишени от родителски грижи. Част от създадените играчки се използват в интерактивни игри, обогатяващи познавателния и социален опит на децата и се споделят с други детски градини чрез интернет платформи, видеоконферентни връзки и работни срещи между партньорите, съобщи директорът на детската градина Пенка Миланова.

Инициативата е в рамките на международен проект „Общият език на играчките”, по който ЦДГ „Слънчице” е партньор на няколко европейски страни – Хърватия, Норвегия, Турция, Латвия и Словения. Те са си партнирали в предишни години по друг общ проект - „Нашата училищна градина”. Тогава децата от Добрич създадоха билкова градина, научавайки повече за самите растения, тяхната лековитост и начина им на отглеждане. Музеят на играчката ще продължи да се обогатяват и занапред. За него е ползван опита на детска градина в Истанбул, където също има изграден подобен музей, в който са представени играчки от последните три века.

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град