новини детски

Начало | новини детски | Откриха учебната година в Националната детска академия за програмиране

Откриха учебната година в Националната детска академия за програмиране

Ивет Лолова | 2012-09-20

Откриха учебната година в Националната детска академия за програмиране

Бъдещето е на компютрите, програмирането и информатиката, а когато видите ученици от школите към Националната детска академия за програмиране „Телерик“ веднага ще ги познаете – по умните лица и амбициозните мечти. Миналата година най-младият състезател е бил третокласник, от София, а тази година в Шумен мислят за експериментално обучение на първолаци.

Президентът на България Росен Плевнелиев откри началото на учебната година на академията, а любезен домакин беше Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. През 2012-2013 година школите по програмиране в страната са общо 25, в 17 български градове, като за първи път се отварят школи в Бургас, Стара Загора, Силистра и Тутракан. Обучението в тях за всички ученици от 4-ти до 6-ти клас е безплатно. Общо в академията се учат над 600 млади хора.

Президентът Плевнелиев приветства гостите с думите:

„Днес не е трудно младият човек да стигне до компютъра. Много по-трудно е той да бъде мотивиран не просто да бъде поредният потребител, а да стане такъв, който заявява посоката на потребителите като сам я програмира. Такива млади хора стават лидери не само в своето училище, град, в България, но в света. Мисията на академията не е лека, тя е пионерска, социално значима и много отговорна.

Всички знаем, че информатиката и комуникационните технологии са в основата на третата технологична революция, която тепърва предстои. Тези младежи се обучават в една трудна материя, но не се отказват, а продължават да опитват. Това е другото ценно нещо, което школите по програмиране правят – възпитават нов толеранс в обществото, което трябва да започне да приема неуспеха като база за бъдещи успехи.“

Д-р Светлин Наков, ръководител на Националната детска академия по програмиране „Телерик“ сподели, че за една година състезателите от 4-5 клас са се удвоили и вероятно ще се наложи да се сформират отделни групи за 4 клас и отделна дата за състезания за 5 клас. Заедно с бройката са се удвоили и успехите.“

Тези деца не пускат компютъра само заради фейсбук или Angry birds, те усвояват нещо творческо. Тази частна инициатива много добре допълва училищното образование. Учениците имат възможност да развият своя талант, да се борят за призови места на национални състезания по информатика и да представят България на международни турнири.

Инициативата се организира за втора поредна година от софтуерната компания „Телерик“ с помощта на местни преподаватели по информатика. От октомври 2011 до сега през школите са преминали над 400 деца, а броят на участниците в националните състезания по информатика във възрастовите категории четвърти, пети и шести клас се е удвоил. Възпитаници на Telerik Kids Academi завоюват първите места по време на XXVIII Национална олимпиада по информатика (групи Д и Е), която се проведе през май 2012 в Ямбол.

На тържеството бяха връчени грамоти и награди на шампионите по класове за учебната 2011-2012: Иван Ганчев Ганев от Шумен, Цвета Огнянова Тодорова от Габрово, Адриян Ивов Ибовски от Габрово. Специални отличия получиха и ръководителите на школите Младен Манев от Габрово и Велислава Христова от Плевен. На преподавателката Донка капралова от Габрово беше връчена грамота за отлични резултати на водената от нея първа школа по програмиране изцяло за четвъртокласници.

Az-deteto.bg с радост се отзова на поканата да стане медиен партньор на инициативата.

Снимки от откриването можете да видите тук.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град