зоокът

Начало | зоокът | Надникнете в гнездото на белоглави лешояди в Родопите

Надникнете в гнездото на белоглави лешояди в Родопите

Аз детето | 2021-01-26

Надникнете в гнездото на белоглави лешояди в Родопите

Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи, съобщават участниците в проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“. Една двойка вече е припознала гнездовата ниша с монтираното устройство и през последните няколко дни активно строи гнездо за предстоящия гнездови сезон. Благодарение на технологията се добива ценна информация за поведението на птиците при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще помогне за по-доброто опазване на вида. Оборудването е маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди и да не пречи на размножаването им. Камерата е била поставена преди няколко седмици от екип от Българското дружество за защита на птиците и фондация „По-диви Родопи“.

Зимата е интересно време за любителите на тези птици и любопитните, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През това време величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки. Благодарение на камерата екипът ни видя как нашата двойка го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца, когато ще се излюпи новия живот.

Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и заедно да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо канала в Youtube.

Камерата в гнездовата ниша е монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето ѝ са взети всички необходими мерки и не е допуснато безпокойство на вида. Спазени са и всички забрани на защитената територия.

Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация „По-диви Родопи“, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град