Vip интервю

Начало | Vip интервю | Не е важно да си първи, а да дадеш всичко от себе си

Не е важно да си първи, а да дадеш всичко от себе си

Жюстин Томс | 2008-06-23

Не е важно да си първи, а да дадеш всичко от себе си

Здравка Иванова е на 12 г. от Плевен, учи в НИУ”П. Пипков”. Съвсем наскоро тя спечели голямата награда - лаптоп от конкурса "Открий осмото правило".
Оказа се, че тя е слълнчево и лъчезарно дете с много таланти - свири на акордеон, учила е народно пеене и е тренирала ханбал. Именно с акордеона Здравка  печели 2 награда в международния конкурс "Танцуващи клавиши"-Нови Пазар. Запознайте се с нея от интервюто дадено специално за Az-deteto.com.

На какви инструменти свириш
?
В момента свиря само на акордеон, но мога да свиря и на пиано.Свирила съм на него 3 години. Ходила съм 3 години и на народно  пеене.

А от колко годишна започна да свириш и да се занимаваш с музика?
Свиря от 6 години. Когато бях в детската градина, моята госпожа ( г-жа Павлова) ни свиреше постоянно на акордеон и на мен много ми харесваше.Помолих мама да ме запише, обаче тя реши да е на пиано. Поставиха ми условие, че ако свиря 1 година на  пиано, ще ме прехвърлят на акордеон. Бях на 6 години и половина. Свирих 1 година на пиано, после се записах на акордеон. Татe ми купи 40 басов и започнах от 1 клас на акордеон и народно пеене. В трети клас отново се записах на пиано, защото много си харесвах госпожата( г-жа Росанова), която ми водеше солфежа.Свирех едновременно на акордеон, пиано и тренирах хандбал. Ходих в школата по изкуства в Павликени, до края на миналата учебна година. Мама видя една обява във вестника, че НУИ „ П. Пипков” в Плевен приемат след 4 клас и решихме  да пробвам. Имаше само 3 седмици до изпита, обаче аз се справих отлично на изпита по акордеон и солфеж. Сега живеем в Плевен.

Какви произведения изпълняваш?
Свиря различни неща. На конкурса изпълних: „Шега” – Бенцион Елиезер, „Принцеса Кристин”-Raymonde Girault и Танц-Кьолер.
В момента разучавам 7 упражнения, които ще работя  през лятото. Те са различни: Прелюд на Бах, етюди  на: Дюверноа, Камбиери и Холминов, Бурлезка на Вернер Рихтер, Пиле Шарено - обр. Симеон Венков и различни вариации.


С кой музикант, оркестър, група би искала да свириш на една сцена?
Още нямам любими. Обичам да слушам всякаква музика.

Разкажи ни за наградата, която наскоро взе?
Конкурса беше в Нови Пазар и се казва „Танцуващи клавиши” Той е национален, с международно участие и се проведе от 29.04.2008 до 02.05.2008 година за седми път. Беше супер  и изкарахме добре. Спечелих 2 място във 2-ра група, със 82 точки.Общо бяха 5 групи, разделени по възраст. Имаше и състави.
Както каза господина изненадах всички. Беше ми малко  трудно, защото за 2 месеца трябваше да свикна с голям -96 басов акордеон и да изработя упражненията. Обаче аз свирих по-много на ден  и ги направих добре. Малко се притеснявах  от журито, но мама ми каза да си представям, че всички хора в залата са  тикви . Обичам да участвам в различни  конкурси. Постоянно ми повтарят в къщи, че не е важно да си първи,  важно е да дадеш всичко от себе си.

Кои са любимите ти учители по музика, които би искала да поздравиш?
Всички учители по музика са ми любими, но тези най-много ги харесвам:
Г-жа Валя Росанова- тя ме научи на нотите и ми водеше пиано в Павликени.
Г-н Румен  Халачев – акордеон в Павликени
Г-н Румен Тодоров- акордеон в училище
Г-жа Ценка Тодорова- оркестър акордеони в училище
Г-жа Здравка Трифонова- тя ми е класна и ми води солфеж в училище.

За какво мечтае 12 годишно момиче като теб?
За много неща: да имам собствена стая,  повече свободно време,  за  да си играя навън, да ми купят професионален акордеон - 120 баса, да отида на международен конкурс, и много, много други неща. Искам всички около мен да са усмихнати.


А каква искаш да станеш когато пораснеш?
Не знам, има още доста време докато порасна. За сега искам да е нещо свързано с акордеон. Обичам да свиря. Когато не ми се учи или ми е скучно, или са ми се скарали, просто започвам да свиря.

Твоят поздрав за децата на България
?
Да са много усмихнати, радостни, здрави и щастливи. Да прекарат страхотно през ваканцията, да играят много навън, да спят до късно и да се забавляват. Щастливо лято!

Още снимки на Здравка
Музикален поздрав от Здравка Иванова - Принцеса Кристин
"Танц" Кьолер

Коментари
7 коментара

Мария- Магдалена Манолова, 12 г.,

Публикувано на 23.06.2008

Честито!

Мария Иванова, 12 г.,

Публикувано на 08.07.2008

Честито! Да си ползваш лаптопа със здраве!

Хриси , 12 г.,

Публикувано на 15.07.2008

Честито!!!

теди , ,

Публикувано на 15.08.2008

Свириш страхотно! Успех!

Нели Жекова, 8 г.,

Публикувано на 17.08.2008

честито

Нелина Жекожа, 8 г.,

Публикувано на 17.08.2008

Свириш много хубаво продалжаваи така. Честито за лаптопа!

Здравка Димитрова, ,

Публикувано на 22.10.2008

Музиката е страхотна и изпълнението за непрофесионалист като мен е отлично. Продължавай все така.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град