България

Начало | България | Най-интересните и впечатляващи исторически места, които да посетите през лятото

Най-интересните и впечатляващи исторически места, които да посетите през лятото

Аз детето | 2022-06-28

Най-интересните и впечатляващи исторически места, които да посетите през лятото

Лятото вече е в разгара си, а още по-хубавото е, че наближава и месец август. Месецът в който най-много родители излизат в отпуск и разбира се нямат търпение да заведат цялото семейство на хубава почивка. Море и планина са винаги желани места, но пък сигурно понякога ви се иска да посетите и нещо по-различно. А може би вече сте били на почивка и си мислите, че край – лятото свърши, почивката свърши. Но защо? Има толкова прекрасни места в България, които да посетите, при това можете да го направите за един ден. Все едно отивате на малко по-дълга разходка. При това тези места са не само интересни и впечатляващи, но дори могат да ви научат нещо за нашето минало, за интересната ни история. Така че сега споделяме с вас любимите ни исторически места, които да посетите преди лятото да е свършило. Убедете мама и татко и отидете – никой няма да съжалява!

Крепостта Царевец

Царевец се намира на изключително живописен скалист хълм, опасан от виещата се в подножието му река Янтра. Високият скален венец е доукрепен с кули и крепостни стени с дебелина 2,5 – 3,5 м. В крепостта се влиза през три входа. Крепостните стени обграждат площ от 120 декара, където днес изцяло са разкопани останките от гъсто застроения средновековен град. Различават се отделни квартали със своите църкви, големи и вероятно богати за онова време домове, между които лъкатушат тесни улици. В приземията на някои къщи са проучени магазини и работилници. С живописния си вид руините на столицата на Второто българско царство непрекъснато подхранвали въображението на българското население. Проучването на Царевец започва с разкопките на френския археолог Жорж Сьор, в началото на 20 в. През 60-те и 70-те години е разкопан почти напълно целият хълм. Под руините от Второто българско царство са открити останки от строежи на Първото българско царство, от ранновизантийската и римската епоха и от тракийско селище. Разкритите останки от сгради са консервирани и частично или изцяло реставрирани.

„Баба Вида“

Крепостта „Баба Вида“ е единственият изцяло запазен средновековен замък в България. Тя е главната забележителност на гр. Видин. Разположена е на големия завой на река Дунав при града. Крепостта е служела за защита на град Видин през почти цялото Средновековие, силно е разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите, построени по това време, са останали неразрушени. „Баба Вида“ е сред най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България и неслучайно често е декор за заснемане на филми. В крепостта се намира и летният театър на град Видин, в който се провеждат концерти, театрални постановки и много други.

Античният театър

Театърът е и най-грандиозният проект и постижение в областта на реставрацията на антични паметници в България. Античният театър в Пловдив е разположен в Стария град, в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе. Построен в началото на II в. от Н. е., по времето на император Траян (98-117 г.), той е един от най-добре запазените антични театри в света. Театърът представлявал изключително представителна постройка, украсена с каменни резби и скулптури и служел не само за театрални представления. Тук се провеждали заседания на градската управа, събрания на градската община и дори тракийското събрание на организацията на представителите на градовете в римската провинция Тракия. Върху някои седалки има надписи, от които черпим сведения за функцията на театъра и работата на градската администрация. Днес театърът е център в силуета на южната част на Трихълмието, една от емблемите на Пловдив и функционираща сцена за класическа драма, танци и музика.

Перперикон

Днес той е част от 100-те национални исторически обекта и доказано е един от най-древните скални археологически паметници у нас. Това автоматично го прави и един от най-посещаваните туристически обекти. Макар днес от величествените някога храмове и замъци да са останали само основите наши и чужди туристи посещават Перперикон, за да се докоснат и да почувстват духа на отминалите времена и на величието, което хората са могли да създават само от скали и камъни. Перперикон се състои от четири основни части, представляващи съвършена композиция от новокаменната епоха: мощна крепостна стена, акропол, който е изграден от огромни каменни блокове, разположен в най-високата част на хълма, някога величествен дворец изсечен в скалите и заемащ площ от 10 000 квадратни метра и малки улички в скалите, жилищни сгради и храмове. Дворецът и другите сгради на Перперикон удивляват със съвършенството на обемите и майсторството на строителите.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град