България

Начало | България | Град Трън – домът на българските динозаври

Град Трън – домът на българските динозаври

Аз детето | 2023-08-26

Град Трън – домът на българските динозаври

Районът край град Трън се утвърди като дом на най-големите животни, живели някога. Учени от Българската академия на науките откриха нови останки на динозаври и други организми, обитавали нашите земи преди 83 милиона години.

Прешлени на динозаври, големи фрагменти от коруби на костенурки, зъби от крокодили: това са само някои от находките, открити край град Трън тази година. „До този момент имаме може би поне два вида динозаври, имаме летящи влечуги, костенурки, крокодилоподобни, земноводни, различни риби, така че имаме налице предпоставки напред във времето да допринесем за по-доброто разбиране на еволюцията на тези гръбначни фауни в границите на архипелага“, коментира участник в разкопките.

След дългата и усърдна работа в жегите, палеонтолозите се заемат с почистването и запазването на находките в лабораторията. Находището край град Трън е уникално за Европа поради своята възраст, допълва екипът. Освен дълг към науката, приоритет за българските палеонтолози остава и да предадат знанията си на младото поколение.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов от Bulgaria ON AIR.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град