покани

Начало | покани | Насладете се на филмите на “Гибли” – фабриката за анимационни сънища

Насладете се на филмите на “Гибли” – фабриката за анимационни сънища

Аз детето | 2010-05-10

Насладете се на филмите на “Гибли” – фабриката за анимационни сънища

Хаяо Миядзаки е най-успешния съвременен японски кинорежисьор и най-влиятелния аниматор в света. Сравняват го с великия Акира Куросава, а в актива му има близо 50 награди, вкл. почетен "Златен лъв" от фестивала във Венеция.
Творчеството му обаче у нас е познато слабо - най-вече с "Принцеса Мононоке" (1997 г.).

От "Про филмс" са се заели да попълнят този пропуск, като организират заедно с НДК прожекция на 11 от филмите на Миядзаки и неговото студио "Гибли" (Studio Ghibli), определяно като "японската фабрика за анимационни сънища", в зала "Люмиер"

Лентите на Миядзаки обикновено са финансово успешни и заради това го сравняват и с Уолт Дисни.
Именно "Дисни" са поели сега и разпространението им в Северна Америка, спазвайки изричното условие на японската страна да не редактират филмите съобразно вкуса на зрителите отвъд Океана.
Като легенда се разказва как, верен на навика си да премонтира чуждестранните ленти, Харви Уайнстайн от "Мирамакс" изпратил на Миядзаки планираните редакции и в отговор получил забрана за каквато и да било намеса - под формата на пакет, в който имало самурайски меч с предупредителен надпис "No cuts!"

За разлика от съвременните американски анимации, които почти задължително излизат в 3D формат и разчитат на компютърните технологии, продукцията на "Гибли" носи чертите на класическата анимация, рисувана на ръка. В интервю за "Файнаншъл таймс" японският режисьор отбелязва: "За мен е много важно да запазя точната пропорция между рисунката на ръка и компютърната рисунка. Добрият баланс е в това да се ползвам и от двете техники и да съм в състояние да назова своите филми 2D."

С най-новата си лента "Поньо от скалата край морето" (2008 г.) Миядзаки обаче напомня позицията си, че "ръчната рисунка върху хартия е фундаментът на анимацията". От "Про филмс" са се постарали да озвучат филмите на български и подготвят излизането им на DVD.

В продължение на седем уикенда в кино "Люмиер" се прожектират общо 11 заглавия, създадени през периода от 1985 до 2008 г. Хаяо Миядзаки е режисьор на осем от тях, "Приказки от Землемория" по любимите му книги от Урсула ле Гуин са дебют на сина му Горо Миядзаки. Върху "Пом Поко" (1994 г.) пък е работил Исао Такахата, който е сред основателите на студио заедно с Миядзаки и продуцента Тошио Судзуки, а "Завръщането на котката" (2002 г.) е с режисьор Хироюки Морита. В повечето случаи Хаяо Миядзаки е и сценарист на филмите си.
Разпространителите ги препоръчват както за деца, така и за възрастни.

Опазването на околната среда и връзката на човека с природата са сред постоянните му теми, а главните му герои често са момичета или млади жени със силен и независим дух.

 От 15 май до 13 юни в НДК ще бъдат прожектирани филмите: "Лапута: замъкът в небето" (на 15 май и 13 юни, съответно от 11 и 17 часа), "Пам Поко" и "Завръщането на котката" (на 23 май от 15 и 17 часа), ",  "Поньо от скалата край морето" (на 29 май от 11 часа) и, разбира се, "Принцеса Мононоке" (на 13 юни от 15 часа). Още четири от общо 16-те заглавия на студиото ще имат DVD издание на български.

Коментари
1 коментар

Eли Езекиева, 13 г.,

Публикувано на 04.01.2011

яко

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град