За родители

Начало | За родители | Атопичен дерматит при децата – проблеми и лечение

Атопичен дерматит при децата – проблеми и лечение

Аз детето | 2016-02-22

Атопичният дерматит е генетично обусловено заболяване с хронично-рецидивиращо протичане. Засяга всички раси, но по-често северните. По статистически данни честотата му е около 10-20% според различни проучвания в различни страни.

При децата с атопичен дерматит има дефицит на гамалиноленова киселина, която има свойството да намалява сърбежа и загубата на вода от кожата. До 70-80% имат нарушение в обмяната на ненаситените есенциални мастни киселини. Този дефицит може да бъде компенсиран чрез допълнително внасяне. Има два основни източника на дълговерижни деривати на мастните киселини. Единият е майчиното мляко и най-вече коластрата. Тя е богата на гамалиноленова киселина, която липсва в кравето мляко. Другият източник са растителните масла, например от сусам и касис.

В около 70% от случаите заболяването започва в кърмаческа възраст, най-често след първия-втория месец. Може да изчезне спонтанно на 3, 8 или 15-годишна възраст.

Атопичният симптокомплекс се изразява с:

1. Кожни промени.
2. Склонност към алергични болести.
3. Атопична характеропатия.

Кожни проблеми

Най-често кожните проблеми са първата изява на атопичния дерматит. Кожата става суха, а при по-тежките случаи и груба на пипане. Лесно попива мазнина и реагира при контакт с различни материи. Децата с атопичен дерматит не понасят топлина, ритат и се отвиват нощем, плачат при обличане и са щастливи, когато са голи. За тях трябва да се подбират памучни, свободни дрехи и да се избягват вълната и синтетичните материи. Децата с атопичен дерматит обикновено са много здрави, когато не посещават ясла или детска градина. Но при активни контакти те лесно прихващат вирусни инфекции, като момчетата обикновено са по-податливи от момичетата.

Кожните прояви и локализацията им определят три възрастово-обусловени стадия. В кърмаческа и ранна детска възраст екземните промени обхващат предимно лицето, шията, гърдите, гърба и големите гънки. Прави впечатление бледият триъгълник между назолабиалните гънки и брадата. Бузките са зачервени и изпръхнали. В детството екземните промени засягат предимно торса, шията и сгъвките на крайниците – китки, лакътни и коленни гънки. В пубертета и при възрастните заболяването придобива по-локализирано и хронично развитие – тил, шия, китки, лакътни, коленни гънки. Понякога могат да се открият и увеличени лимфни възли около екзематозните участъци поради допълнително прибавена инфекция от разчесването. Съществено значение за общото състояние има и съпровождащият непрекъснат или пристъпно засилващ се сърбеж. Пристъпите са най-силни през нощта, при затопляне и след изпотяване. Децата с атопичен дерматит обикновено се изпотяват лесно. Причините могат да бъдат различни – конфликтни ситуации, несъобразено облекло през есенно-зимните месеци или определени храни. Някои алергизиращи храни (шоколад, какао, риба и морски дарове, яйца, ядки, пчелен мед, цитруси, ягоди, малини, мъхести плодове) могат да влошат и състоянието на кожата, затова е добре да се включват в менюто внимателно, след 2-годишна възраст.

Децата с атопичен дерматит подхождат избирателно към храната. Обикновено менюто им е еднообразно и трудно може да бъде променено против волята им.

Много е важен въпросът, свързан с алергията към белтъка на кравето мляко (АБКМ). Белтъкът на кравето мляко е видово специфичен, с дълга белтъчна верига с много аминокиселини. Майчиното мляко е с по-къса белтъчна верига.

За основа на хуманизираните млека служи кравето мляко, обаче белтъчната верига е с дължина като на майчиното мляко. Но тъй като все пак е видово специфично, рискът от алергии остава. Затова са направени казеиновите хидролизати – млека с къса белтъчна верига, които не водят до алергизиране. Препоръчително е до едногодишна възраст да се ползват тези млека. За деца с атопичен дерматит е задължително по-късното захранване, тъй като намалява рискът от алергизиране.

Склонност към алергични болести

При 30-50% от децата с атопичен дерматит се наблюдават и други алергични заболявания. Тези деца са склонни да развиват бронхиална астма, алергичен риноконюнктивит, алергичен ларингит, увеличаване на третата сливица, кожни алергии. В най-ранна детска възраст причина за отключване на тези заболявания са вирусите, а след това и алергените. Затова е добре децата да бъдат отглеждани в среда без алергени – кучета, котки, папагали, рибки (храната за рибки е силен алерген). Добре е в жилището да няма неща, които задържат домашен прах – губери, китеници, мокети, килими, плюшени играчки. Прахът е среда за развитие на акари, които са силен алерген. Възглавниците и завивките не бива да са пълни с пух и перушина. В жилището не трябва да има влага, мухъл и стайни цветя, тъй като в саксиите се развиват плесени.

Атопична характеропатия

Децата с атопичен дерматит обикновено са интелигентни, имат добра памет, но трудно се концентрират. Не могат да се заиграват дълго време с едно и също нещо и постоянно са в движение. Често са определяни като хиперактивни. Поведението им е императивно и неуравновесено. Отличават се с находчивост и изобретателност и обикновено успяват да получат това, което искат. Обикновено са самостоятелни, отстояват решенията си и са склонни да пренебрегват отказите и забраните на околните. В същото време са емоционални и се разстройват лесно. Когато се разплачат, при някои деца може да се получат дихателни спазми, „посиняване“ или бурни, шумни реакции. Сънят им често е неспокоен – отчасти поради сърбежите, отчасти поради силната им емоционалност – те преживяват всичко насън.

При възпитанието и обучението на децата с атопичен дерматит е нужно да подходим с много търпение и разбиране. За да им помогнем да се научат да задържат вниманието си, трябва да открием това, което наистина ги привлича.

Лечение

Успешното лечение на атопичния дерматит изисква предварителна информация за времето и начина на възникване на заболяването, уточняване на факторите, които го провокират и на възникналите усложнения.

В грижата за кожата се използват емолиенти и препарати, съдържащи гамалиноленова киселина. При остро възпаление се правят кратки курсове с локални нефлуорирани кортикостероидни кремове, а при инфектиране се използват локални антибиотици. По време на острите фази на атопичен дерматит, ефектът от Eucerin® AtopiControl интензивен успокояващ крем е сходен на този от лосион с един процент хидрокортизон, което означава, че намалява необходимостта от локални медикаменти. През периодите без проявени симптоми останалите продукти от серията Eucerin® AtopiControl успокояват кожата, хидратират я и й доставят липиди. По този начин следващата акутна фаза се отлага във времето и се подобрява качеството на живот на хората с атопичен дерматит.

При вътрешно лечение се използват антихистаминови препарати, като продължителността и видът им се определят от тежестта на състоянието. При много тежки случаи може да се включат и кратки курсове системен кортикостероид.

Профилактика

1. Избягване на вирусни инфекции и контакт с алергени.
2. Продължително кърмене (поне до 7-8 месец) и след това продължаване с хидролизати.
3. Постепенно захранване с неалергизиращи храни след 5-ия месец с постепенно покачване на количеството.
4. Свободни, памучни дрехи.
5. Имунизациите трябва да се правят с антихистаминова подготовка.

По материали от д-р Йордан Мирчев 

Д-р Йордан Мирчев  е завършил медицина през 1980 год. в Медицински университет София. Придобива специалност Детски болести през 1987 год. и Клинична алергология през 1997 год. Член е на Българският лекарски съюз, Българското дружество по Алергология и Европейската академия по Алергология и Клинична имунология.



Коментари
1 коментар

kt , ,

Публикувано на 11.02.2016

tova boli adski imala sam go

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град