новини детски

Начало | новини детски | Конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига” ще се проведе в Бургас

Конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига” ще се проведе в Бургас

Аз детето | 2010-07-03

На 5 юли в Бургас ще се проведе традиционният конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“, организиран от Община Бургас и сдружение „Сладкопойна чучулига“ със съдействието на Съюза на българските композитори и БНР. Тази година детският музикален празник празнува 30 години от своето първо издание. По този повод освен конкурсните песни, организаторите са включили в концертната вечер и букет от незабравими детски песни, създадени в историята на фестивала - познати и обичани от поколения българи.

Концертът ще започне в 20.30 ч. в Летния театър на Бургас, като още от 18 ч. в района около театъра децата – участници и гости на спектакъла, ще могат да участват в организирани за тях занимателни игри и ателиета по изящни и приложни изкуства.

Традиционно песните в „Сладкопойна чучулига“ ще бъдат изпълнени от солистите и вокалните групи на детски хор „Милка Стоева“ към Младежки културен център - Бургас. На сцената ще се качат и тазгодишните носители на специалната награда от конкурса за изпълнители, провеждан също под шапката на „Сладкопойна чучулига“ - вокален квартет „Розов свят“ от гр. Стара Загора и младата бургаска изпълнителка Кристина Дончева.

Съгласно регламента на конкурса, в рамките на фестивалната вечер на „Сладкопойна чучулига“ ще бъдат представени 11 новосъздадени, незвучали досега детски песни. Жури от утвърдени музикални професионалисти с председател Виктор Чучков ще определи трите най-добри от тях. Независимо детско жури ще излъчи своя фаворит отделно от експертната класация. Ще бъде присъдена и традиционната за фестивала награда на името на композитора Иван Пантелеев.

Тази година за участие в конкурса бяха подадени над 40 песни. В началото на месец април комисия, съставена от авторитетни експерти в областта на композирането и аранжимента на музика за деца, избра своите 11 фаворита, водена от критерии като: съвременно звучене на песните; съобразеност с гласовите възможности на децата; доколко текстовете отразяват актуални за детската възраст теми.

Всички прояви, включени в детския музикален празник „Сладкопойна чучулига“, са безплатни за деца и възрастни.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град