Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Колко точно са костите в човешкото тяло?

Колко точно са костите в човешкото тяло?

Аз детето | 2018-09-13

Колко точно са костите в човешкото тяло?

Как беше онази песничка... Колянната кост е свързана с...? Пищяла? Бедрената кост? И двете? Гррррр! Не можем да се сетим! Както и да е! Досещате се, че днес искаме да си поговорим за костите! Най-много в момента ни вълнува въпросът колко са точно! И вас ли ви вълнува това? О, чудесно! Тогава нека ви кажем, че опитахме да ги преброим, но не ни се получи. Очевидно някои са доста малки и просто не можем да ги напипаме под кожата си. Колко хубаво би било ако кожата ни беше прозрачна или имахме приятел скелет... А, не, забравете! Това не звучи толкова добре казано на глас. Затова ще попитаме вас: имате ли идея колко точно са костите в човешкото тяло?

Внимавайте с отговора, защото това е малко подвеждащ въпрос! Знаехте ли, че броят на костите се променя: като бебе имате различен брой! Вярно е! Бебетата започват живота си с над 300 кости. Тъй като бебетата имат много да растат, някои от костите, които ще имат като възрастни, започват от няколко различни парчета. С течение на времето тези кости се съединяват, за да образуват една по-голяма кост. Възрастните пък имат точно 206 кости и над половината от тях се намират в ръцете и краката. Това е! Но не бързайте, все още не сме свършили, имаме да ви кажем нещо важно.

Важно е да се грижите за костите си и да ги поддържате здрави. Очевидно не можете да ги разглобите, за да ги проверявате или чистите, така че как да се грижите за тях? Костите ви са живи и, както всичко живо се нуждаят от подходяща храна. Например, можете да помогнете за поддържането на здравината на костите, като се уверите, че получавате достатъчно калций. Калцият е минерал, който помага на костите да се втвърдят и да станат силни. Храни с калций включват млечни продукти, като прясно мляко, сирене, кисело мляко, както и тъмнозелени зеленчуци като зеле, броколи и спанак. Можете също така да поддържате костите си здрави, като спортувате. Ако правите това обаче, уверете се, че предпазвате костите си, като носите подходящо оборудване за безопасност, включително каски, наколенки, налакътници!

Прочетете и още интересни факти:
Чудати и малко познати факти за нашите кости
Какво точно се случва, когато си счупиш нещо?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град