интересно

Начало | интересно | Как може старата пластмаса да стане нова?

Как може старата пластмаса да стане нова?

Аз детето | 2022-04-26

Как може старата пластмаса да стане нова?

Огледайте се около себе си. Колко предмета можете да намерите, които са направени от пластмаса? От бутилки с вода до дрехи, мебели и дори компютри, повечето домове днес са пълни с предмети, които съдържат пластмаса. За съжаление, нашите океани, потоци и реки също са пълни с този материал, а не би трябвало да е така! Еколозите предупреждават за опасностите от пластмаса от десетилетия. Може да е достъпен материал за производство на бутилки и контейнери, но пластмасата струва на планетата ценни ресурси. Изработена от материали като въглища, суров петрол и природен газ, тя изисква използването на много невъзобновяеми ресурси.

През 2016 г. само САЩ са използвали около 46,3 милиона тона пластмаса. В световен мащаб количеството е над 350 милиона тона. Това е огромно увеличение от 1964 г., когато светът използва само 16,5 милиона тона пластмаса. Ако употребата на пластмаса продължи да расте, се очаква да се удвои до 2036 г. И макар че пластмасата ни улеснява много в ежедневието, не е добра за бъдещето. Тя замърсява всичко!

За щастие умните хора са измислили процес наречен рециклиране, който не кара замърсяването да изчезне с магическа пръчка, но определено помага. Вашето семейство рециклира ли? Ако е така, може да се почувствате много по-добре относно използването на пластмаса. Въпреки това, много малко от пластмасата, която отива в кошчетата за преработка на отпадъци, наистина преминава през процеса на рециклиране. Всъщност експертите изчисляват, че само около девет процента от пластмасата се рециклира. Приблизително 16 процента се изгарят за електричество или топлина. Останалата част завършва в сметища или водни басейни.

И все пак ако всеки от нас се старае да използва предмети от преработена пластмаса, определено замърсяването ще бъде по-малко. Как можете да сте сигурни, че пластмасите, които използвате, са рециклирани? Започнете, като се уверите, че елементите, които поставяте в кошчето си за рециклиране, действително могат да бъдат рециклирани. В САЩ и на повечето места това включва само два вида пластмаса: полиетилен терефталат (PET) и полиетилен с висока плътност (HDPE). Артикулите, които имат икона за рециклиране с числото „1“ в центъра, са PET. Тези с "2" са HDPE.

Пластмаси с други номера не могат да се рециклират. Защо не? В повечето случаи артикулите не могат да се използват отново, ако съдържат повече от един вид пластмаса. Това е така, защото когато артикулите се стопят в центъра за рециклиране, пластмасите се замърсяват взаимно. Вместо това тези артикули се изпращат на депо. А какво става с тези, които могат? Първо, работниците отделят PET артикулите от тези, направени от HDPE. След това те гарантират, че всеки елемент е чист. Тези, които не са, може да бъдат изхвърлени – ето защо е важно да изплакнете предметите, преди да ги поставите в кошчето за рециклиране. След като пластмасите са разделени и етикетите са отстранени, те се нарязват. Тези парченца се свързват заедно и се продават на преработватели, които ще ги използват, за да направят нови артикули. Веднъж попаднали в завод за преработка, пластмасите се стопяват и след това се оформят в малки пелети. Те се използват за създаване на нови елементи.

Какво може да се направи от рециклирана пластмаса? Един често срещан продукт са новите пластмасови бутилки. Рециклираната пластмаса може да се използва и за направата на килими, полиестерни дрехи и строителни материали. Въпреки това пластмасата губи малко от качеството си всеки път, когато се рециклира. Всяко парче може да се рециклира само два или три пъти, преди да се изхвърли. Ето защо също така е важно да се намали използването на пластмаса.

Вижте още:
От пластмасова бутилка – малка лодчица – ето това е нещо, което всеки трябва да си направи
Не се чудете, а пластмасовите „жълтъци“ от шоколадови яйца вземете и подводница си направете
Все повече детски градини у нас спират използването на пластмасови чаши



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град