интересно

Начало | интересно | Единственият в света леден аквариум с риби от Антарктида ще бъде в Пловдив

Единственият в света леден аквариум с риби от Антарктида ще бъде в Пловдив

Аз детето | 2024-02-08

Единственият в света леден аквариум с риби от Антарктида ще бъде в Пловдив

Регионалният природонаучен музей в Пловдив спечели проект към фонд „Култура“, с който беше стартирано изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум. Това съобщи в предаването „Цветовете на Пловдив“ по Радио „Фокус“ директорът на музея Огнян Тодоров.

„Той представлява 12 000 литра, тоест, 12 тона аквариум, който е разположен в зала, която наподобява ледения пейзаж на полярните ни пояси. Целта беше експедицията на проф. Пимпирев, която пътува миналата година до Антарктида, да се завърне с представители на безгръбначните и рибите от Антарктида. Ние бяхме закупили специализирано оборудване, чрез което да бъдат транспортирани чрез кораба „Кирил и Методий“ тези риби. Но тогава имаше някакви технически проблеми и това не успя да се случи. В момента сме изгладили грешките, които допуснахме тогава и сме дооборудвали кораба с каквото е необходимо. И очакваме да се върнат, мисля, че към края на март месец, или началото на април се очаква да дойде корабът. Но понеже аквариумът е по проект, който трябва да приключи в края на февруари месец т. г., ние ще отворим залата, като закупим няколко броя такива големи омари, които са от районите на Финландия. Тоест, вместо южни видове ще сложим северни“, поясни Тодоров.

Омарите ще пристигнат в понеделник. Ще им бъдат предоставени няколко дни за адаптация, а в петък залата ще бъде открита.

След това се очаква, в края на март месец, залата да бъде допълнена с видовете, които пристигнат от Антарктида.

„И интересното в залата е, че сме сложили една витрина, в която ще подредим представителите от полярните ни области от Северния и от Южния полюс. Пресъздали сме едно ледено местообитание. Аквариумът вътре ще е на температура минус 5 градуса, ще е заледено. Хората ще са на приятна температура от другата страна на едно стъкло, откъдето ще гледат какво се случва в полярните ни области“, добави Огнян Тодоров.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град