За родители

Начало | За родители | Как да изберете подходящата играчка за деца от различна възраст?

Как да изберете подходящата играчка за деца от различна възраст?

Аз детето | 2021-08-16

Как да изберете подходящата играчка за деца от различна възраст?

Защо това е толкова важен въпрос? Необходимо ли е винаги играчката да е съобразена с възрастта на малкото човече? Да. Важно е да се купуват подходящи за възрастта на детето играчки, тъй като децата научават нови умения именно чрез играта и показват различни интереси по време на различните етапи в своето развитие.

Намирането на подходяща за възрастта играчка означава намиране на такава играчка, която да съчетава в себе си отговорите на нуждите от особеностите на възрастта, интересите и уменията, които децата притежават и развиват.

Ето и някои съвети по отношение на избора на детски играчки, така че той да е наистина съобразен с възрастта на малчугана и неговите възприятия:

● За най-малките – бебета до 6 месеца

Бебешките играчки на този етап основно стимулират сетивата – зрение, звук и докосване. Бебешките играчки са цветни, от плат, лесни за захващане и обикновено издават звуци. Дрънкалки, меки играчки и играчки за сън, включително музикални нощни лампи, са типични играчки за тази възраст на бебето.

● Бебета от 6 до 12 месеца

Бебето в този период е ангажирано предимно със смях, гукане и бърборене, седене, търкаляне, пълзене, захващане за мебели и подготовка за първите стъпки. Подходящите за тази възраст детски играчки включват играчки тип „причина – следствие“. Това често са играчки с батерии, които възпроизвеждат музика или пресъздават забавни действия с натискането на бутон. Бебетата на тази възраст също така обожават пъхането на по-малки предмети в по-големи, така че играчки изискващи такъв модел на игра са много подходящи.

● Малки деца на възраст от 1 до 3 години

Малките деца на този етап са пълни с енергия, нетърпеливи да изследват всичко около тях. Те обичат всички видове физически дейности като дърпане, бутане, падане, поваляне, изпразване и пълнене. Малките деца са любопитни и се радват на докосване и изследване на всичко, което виждат. Това е благоприятна възраст за учене, изследване и откриване.

Подходящи за възрастта играчки са всякакви музикални играчки, игри и аксесоари за игра на открито, возила и строителни играчки като конструктори, кубчета, мозайки и пъзели. Интересните и безопасни за употреба дървени играчки на марката Kidland в Kaufland са чудесен избор за детето в тази възраст. Те насърчават децата да освободят енергията си и да подобрят своите фини моторни и умствени умения.

● Деца на възраст от 3 до 5 години

Във възрастта на детската градина, децата обичат играчки, които стимулират въображението и предлагат предизвикателство. Иновативната употреба на технологии в играчките е осигурила часове забавление за тази възрастова група. Подходящите за тази възраст играчки включват широк спектър от възможности за избор, като например настолни игри, велосипеди, дейности по изкуства и занаяти, строителни играчки, образователни играчки и всички игри, които имитират техните любими детски герои.

● Деца на възраст от 5 до 8 години

Децата в тази възраст са много любопитни, искат да изследват, измислят, създават и завладяват. Празниците са магически. Подходящите за възрастта им играчки позволяват на децата да използват въображението си, въпреки че много от мъниците все още се радват на кукли, супер герои и детски настолни игри.

● Подрастващи от 9 години и по-големи

Подходящите за възрастта играчки позволяват на децата да демонстрират своята индивидуалност. Децата обичат да играят забързани игри, учат се на музикални инструменти, слушат музика, играят игри за партита и събирания, подобни на игрите при по-големите деца. Популярни са също логическите игри, които позволяват на децата да използват сложни умения за решаване на проблеми.

Независимо от възрастта на детето, основен приоритет при избора на играчки остава и вниманието към безопасността. Доверявайте се само на играчки, производители и марки, които се грижат за развитието и безопасната игра на малките човечета.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град