За родители

Начало | За родители | 10 умения, които да предадете на децата си преди да навършат 13 години

10 умения, които да предадете на децата си преди да навършат 13 години

Аз детето | 2021-07-19

10 умения, които да предадете на децата си преди да навършат 13 години

Според проучване на „Американското списание за публично здраве“ от далечната 2015, което изследва как социалните умения придобити в детството ни правят успешни възрастни, децата, които са били обучавани на важни социални умения, ще имат по-здравословен и по-успешен живот като възрастни, благодарение на по-добро образование, работни места и цялостно качество на живот. Проучването доказва, че е от решаващо значение да научим децата си на така необходимите умения от най-ранна възраст, за да могат да живеят по-добре като възрастни и за да могат да бъдат по-добри хора като цяло. Ние също вярваме, че ако научим нашите деца на тези 10 важни умения преди да навършат 13 години, това ще им помогне да станат най-добрите, умни и успешни възрастни.

1. Как да отстояваме себе си и другите

Един от начините да научим децата си как да отстояват себе си и другите е да си осигурим „приятел на безопасността“. Приятел, който ще бъде на страната на детето, както и то на неговата. Друг начин е да научите детето си да спре разпространението на слухове, както и да се сприятелява с всички съученици, особено с тези, които изглеждат самотни и нежелани. Научаването на децата ви да се свързват с нови или изолирани от другите ученици и да се сприятеляват с тях също ще помогне както на вашето дете, така и на детето, което се нуждае от подкрепа.

2. Разрешаване на разногласия по приятелски начин

Конфликтите между децата се случват през цялото време, дори и между най-добрите приятели, така че трябва да подготвим децата си за това и да се уверим, че те знаят как да се справят. Научете детето си да може да посочи източника на конфликта и след това да размишлява върху мирни решения. Ние като родители сме това, на което нашите деца ще основават поведението си, така че трябва да моделираме добра комуникация и съпричастност.

3. Отговорност и грижа

Отговорността е широк термин, може да означава всичко – от прибиране на играчки и помощ при домакински задължения до грижи за домашен любимец. Трябва да научите децата, че някои от техните задачи просто трябва да бъдат изпълнени, така че с течение на времето те могат да го правят разни неща, защото знаят, че това трябва да се направи, а не защото сте им казали. Това е отговорност и е ключът към успеха на децата в училище и в живота като цяло.

4. Как да работят в екип

Да научите вашето дете как да се разбира и да играе добре с другите ще му помогне да бъде екипен играч и да работи добре с другите в зрелия си живот. Научаването да работи като част от екип ще помогне на детето ви с много социални умения, като уважение, компромис, толерантност, търпение, комуникация и съпричастност. Те също така ще развият увереност и доверие в другите и тези умения ще им изградят по-добро бъдеще.

5. Извинение и прошка

Само да кажем на децата си да кажат: „Съжалявам“ не е достатъчно. Трябва да се уверим, че те разбират за какво се извиняват, а не просто да го казват по подразбиране. Те трябва да носят отговорност за своите действия. От друга страна, прошката е проблем за много възрастни, които все още имат нерешени проблеми с хората в живота си. Ето защо е добре да напомняме на децата си, че прошката е важна и че трябва да я правим по-често.

6. Да изслушват и да изпитват емпатия

Да бъдеш добър слушател и сам да даваш добър пример за децата си. Отнасянето към тях с уважение и проявяването на интерес към това, което имат да кажат, ще им помогне самите те да се оформят като добри слушатели. Същото важи и за съпричастността – показването на вашата съпричастна страна към детето ви ще му даде добър пример за подражание. Уверете се, че се грижите за другите и предоставете на децата си възможности да покажат съпричастност, ще им помогне да го разберат по-бързо и ще могат да го покажат на другите.

7. Да се справя с емоциите

Обикновено малките деца не могат да се справят с непреодолими емоции и задачата на родителите е да ги водят през това. Трябва да отделим време, за да забележим и обозначим техните емоции, за да могат да се научат да ги разпознават сами. Ние като възрастни също трябва да правим тези неща, тъй като поведението ни дава пример за децата ни. Трябва да споделим чувствата си с децата си и след това да им покажем умения за справяне и решаване на проблеми.

8. Да приема разочарованията

Нашите деца може да изпитат разочарование много рано и независимо какво е то, те трябва да се научат как да се справят с него. Родителите трябва да се научат да слушат и да признават какво преживяват децата им, след това да предоставят перспектива и да търсят решения. Да им дадем да разберат, че разочарованията са част от живота и да не ги отлагаме, а вместо това да покажем вяра в тях, ще бъде от решаващо значение.

9. Оптимизъм и любов към себе си

Неща като показване на децата на светлата страна на нещата, оценяване на техните усилия и обучението им, че е добре да се провалят понякога, могат да създадат чувство за оптимизъм, от което определено ще имат нужда. Любовта към себе си е друго нещо, което искате да имат децата ви. Научете ги да вярват в себе си и да се виждат в положителна светлина. Хвалете ги. Можете да направите забавна игра, където всеки ден ги питате за нещо, което харесват или обичат в себе си!

10. Разпределяне на времето

Можете да научите децата си как да управляват времето си, като им определите време за лягане и се уверите, че те се научават да си лягат навреме сами и същото важи и за събуждане. Можете също така да създадете календар за тях, където те да могат да планират седмичните си дейности и задължения. Установяването на определени часове на хранене е много важно, те трябва да се научат, че цялото семейство се храни заедно и то по едно и също време.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град