спорт

Начало | спорт | Как да избера скейтборд – кратко ръководство за начинаещи скейтъри

Как да избера скейтборд – кратко ръководство за начинаещи скейтъри

Аз детето | 2024-06-11

Как да избера скейтборд – кратко ръководство за начинаещи скейтъри

Карането на скейтборд е много готино и изглежда лесно... Е поне началото... Просто отиваш и си купуваш една дъска с колела, след което се учиш да я караш, да се закрепиш на нея, а накрая и готини трикове. Но дали да купиш подходящия скейтборд е толкова лесно и дали всички са еднакви. Прочетете и ще разберете! Първо решете защо изобщо имате нужда от скейтборд. Може би искате да научите някои трикове. Или просто да карате из града. Това ще определи какъв тип дъска търсите.

Кои скейтбордове са подходящи за уверено каране в града?

Ако просто искате да стоите здраво на дъската, да се научите как да маневрирате и да карате, например с приятели в парка, тогава има две възможности.

  • 1. Лонгборд – оптимален за начинаещи: дъската е широка, удобна е за краката ви да стоят и тялото ви да поддържа баланс. Можете да се научите да карате този модел доста бързо. Недостатъците са, че скейтбордът е обемист – около 90–150 см дължина. Набира скорост много бързо и може да бъде страшно. Отличава се и с високата си цена.
  • 2. Круизърът също е добър вариант, ако тепърва се обучавате. Този вид скейтборд е с меки или средно твърди колела, което е подходящо за пързаляне по градските улици. Той е компактен и лек, лесен за пренасяне. Освен това такива модели са евтини. Но имайте предвид недостатъците: повърхността на дъската е по-малка от тази на лонгборда, така че ще бъде малко по-трудно да се кара. Круизърът е „пъргав“ и изисква много концентрация и малко напрежение.

Какви скейтбордове са подходящи за трикове?

Ако искате да се научите как да карате в определен стил и да изпълнявате трикове, изберете един от следните:

  • 1. Класическият скейтборд е добър вариант за трикове на рампи (специални рампи) и на скейт паркове. Въпреки че е подходящ за редовно пързаляне, той е по-подходящ за опитни скейтъри, отколкото за начинаещи. Дъската се състои от няколко слоя дърво, залепени заедно. Дължината на скейтборда е от 70 до 85 см, малки и твърди.
  • 2. Пениборд – идеален за различни трикове и ежедневно каране на кратки разстояния. Хубавото е, че не е много маневрен. Имат големи, широки и доста високи колела. Миниатюрен класически пени борд: 56 см дължина и 7,5 см ширина. Лесно се побира в раница и е подходящ и за по-малки деца с малки крачета. Nickel penny board вече е с дължина 69 см и ширина 10 см – добра алтернатива за хора с големи крака.

Разгледайте компонентите на скейтборда

Магазините предлагат широка гама от скейтбордове, което е удобно: можете веднага да закупите готова версия. Въпреки това, не винаги е възможно да намерите дъска, която отговаря на вашите размери. В този случай можете да го сглобите сами. Ще ви отнеме малко повече усилия и време, но ще получите перфектния скейтборд за вас. Състои се от няколко части: дъска, окачване, колела и лагери. Техният избор зависи от това как и къде планирате да карате, както и от вашия ръст и размер на крака. Нека разгледаме всеки компонент по-подробно.

Дъска

Основният материал – дъската е канадски клен, но понякога се използва и бреза. Няколко слоя дърво (обикновено 7–9) са свързани един с друг. Повърхността на всяка дъска е залепена със специален материал. Грапаво е и това осигурява добро сцепление с подметката на обувката. Има дъски с добавка на долно покритие със специален състав; Тясната дъска е подходяща за изпълнение на трикове; широката е добра за рампи в скейт паркове. Освен това широката дъска е удобна за хора с големи крака.

Колела

Параметрите за избор на колела са техният размер и твърдост. Големите, с диаметър 56–60 мм, ви позволяват да поддържате скорост по време на движение. Скейтбордовете с такива колела са удобни за каране на асфалт. Малки и средни – от 48 до 52 мм – са подходящи за рампови трикове. Твърдостта на колелото се определя с помощта на скалата на Shore. Например от 73А до 87А – меки, от 88А до 95А – средно твърди. Колелата с номер над 95А вече са твърди и супер твърди. Твърдостта влияе върху представянето при изпълнение на трикове. Удобно е да карате из града с меки, те минават меко през всички неравности, но бързо се износват. Твърдите ви позволяват да поддържате скорост и да маневрирате добре. Скейтборд с такива колела се издига по-лесно във въздуха при скачане. За начинаещи е по-добре да изберете колела с голям диаметър – от 55 мм – и по-меки.

Окачване

Това са леки метални крепежни елементи, които се завинтват към дъската. Обърнете внимание: те трябва да са със същата ширина като дъската или малко по-малки. Тази част от скейтборда регулира движението при скорост и ви помага да влезете в завой. Има три вида окачване: високо, средно и ниско. Високото се избира за пързаляне с висока скорост из града и в скейт парка. Средното също регулира скоростта добре и ви позволява да се чувствате уверени на дъската. Тези два вида са добри за опитни скейтъри. Ниското окачване е подходящо за начинаещи: то е стабилно и лесно за управление.

Лагери

Тази част от скейтборда също влияе върху скоростта на пързаляне, също като колелата. Лагерите традиционно се оценяват по скалата ABEC - American Bearing Engineering Committee – със стойности от 1 до 11. Като показатели за клас на точност се използват шест нечетни числа: 1, 3, 5, 7, 9, 11. В продажба са предимно модели със стойности от 3, 5, 7 и 9 за нормално пързаляне са достатъчни 3–5 точки, за каскадьорско пързаляне – 7–9. Имайте предвид, че не всички производители на лагери използват скалата ABEC. Ако не виждате тези показатели в описанието на продукта, това не означава, че е с ниско качество. Комплектът за скейтборд обикновено съдържа 4-8 лагера.

Оценете колко удобно е да стоите на дъската

Застанете с двата крака, като се държите за опора, и усетете скейтборда. Удобно ли ви е да клякате и да движите краката си? Краката не трябва да се увисват твърде много, в противен случай преразгледайте избора. Може би си струва първо да вземете масивен лонгборд, който ще ви накара да се чувствате по-уверени. След това застанете на дъската с единия крак и леко се оттласнете от пода с другия. Вслушайте се в чувствата си: скейтбордът се движи твърде рязко, това плаши ли ви? Ако нещо не е наред, опитайте се да изберете дъска с по-меки колела: те са по-управляеми.

Погрижете се за защитното оборудване

Не забравяйте за защитното оборудване: каска, налакътници, наколенки, ръкавици. Поне докато сте начинаещи. Екипировката ще ви защити по време на първото ви каране на скейтборд. Освен това можете да закупите защитни шорти със специални вложки. Тези шорти ще омекотят паданията, поемайки удара върху себе си. Невидими са под дрехите. Когато избирате защита, уверете се, че можете удобно да сгъвате и изправяте ръцете и краката си в нея. Обърнете внимание дали размерът е подходящ: оборудването трябва да приляга плътно, да не прищипва тялото, но да не се разхлабва.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град