новини детски

Начало | новини детски | Историята на „страшния“ Питбул-Терие и дребничкия Им продължава

Историята на „страшния“ Питбул-Терие и дребничкия Им продължава

Аз детето | 2014-12-29

Историята на „страшния“ Питбул-Терие и дребничкия Им продължава

Неотдавна на нашия книжен пазар излезе първата книга на младия норвежки детски писател Ендре Люн Ериксен - „Питбул-Терие в атака”, донесла му няколко награди и преведена на множество езици по света. На достъпен за децата език и с много хумор авторът разкрива сцени от живота в училище, като неусетно и проникновено внушава усещането за истинските ценности и истинското приятелство.
 
В предколедните дни вече е на пазара и продължението на историята – „Питбул-Терие в беда”, в която приятелството на двете момчета е поставено на изпитание.
 
По училищните коридори крачат побойници, хулигани, надувки, фукли… Когато си дребен, слабичък и скромен като Им, а на всичкото отгоре и отличник, се налага през междучасията често-често да се шмугваш в библиотеката, че току-виж някой дангалак ти вдигнал мерника. “Но това да си добро момче си има и множество предимства - разсъждава философски нашият герой, - ставаш любимец на момичетата.” Е, те понякога ти дотягат с разговорите си за дрехи и грим, но какво да се прави, когато доскорошният ти пръв приятел, добродушен дебеланко, който само се преструва на страшен, изведнъж хуква по купони и барове? Питбул-Терие натворява купчина поразии и дори посяга на Им. Приятелството им е застрашено.
 
И Им решава да се отдаде на учение. Докато заляга упорито над учебниците в очакване на по-добри дни, не щеш ли, Терие се появява в училище със стихосбирка в ръка. Дали свирепият бабаит е станал любител на поезията, или за поведението му има съвсем, съвсем различна причина?
 
Ендре Люн Ериксен е роден през 1977 година в северния норвежки град Будьо. И до ден днешен писателят живее в Северна Норвегия, само че в Тромсьо. Вкусът му към литературата проличава в съвсем ранна възраст. Едва осемгодишен, Ендре написва първата си книга. Озаглавява я „Отвличането на Тото“ и я прочита на глас пред целия клас. С тази малка книжка, която възлиза само на осем страници, Ендре се превръща в звезда сред съучениците си и първият му творчески успех става факт. Това го окуражава да продължава да пише. На четиринайсет годинивече го вълнуват по-сериозни теми. Ендре претворява върхубелия лист случки и преживявания, които са предизвикали у него разочарование или гняв. Невръстният писател усеща, че именно писането е неговото призвание, и до ден днешен не му е изневерил. Съчиняването на истории му доставя удоволствие, а талантът му радва децата не само в Норвегия, а и по целия свят. Освен успешен писател Ендре се занимава и с анимация и кино. Той е художествен директор на Детския кинофестивал в Тромсьо и основател на анимационното студио „Фабелфиур“.
 
Ендре Люн Ериксен става известен именно с романите си за Питбул-Терие. Там той разказва за приключенията на Им и Терие – двена пръв поглед много различни момчета, които постепенно се сближават и стават приятели. През 2002 година, за първата си книга от серията, озаглавена „Пазете се – Питбул-Терие(р)!“, е удостоен с Наградата за най-добра детска книга на Министерството на културата, а три години по-късно, през 2005 година, излиза екранизация на романа, като сценарист е именно Ендре Люн Ериксен. Филмът получава наградата „Аманда“ за най-добра детско-юношеска лента на годината.
 
Ендре познава детската душа и ни описва и лошите, и хубавите страни от детския живот. Да, казва ни писателят, децата страдат, но притежават и несравнимо повече оптимизъм и сили да се справят с тъмните страни на живота. Когато не работи по нова книга, Ендре Люн Ериксен посещава различни норвежки детски градини и училища и обсъжда с малчугани и подрастващи героите от романите си. „Децата са толкова прями и искрени в реакциите си – споделя той. – Докато възрастните са възпитани, пляскат чинно, никога не пуфтят от скука и не надават възторжени възгласи.“ Именно тази детска неподправеност и спонтанност го вдъхновява да твори.
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град