любопитно

Начало | любопитно | Тайнствена ледена звезда дружи с нашето Слънце

Тайнствена ледена звезда дружи с нашето Слънце

Аз детето | 2014-04-30

Тайнствена ледена звезда дружи с нашето Слънце

Звездите обикновено сияят като нашето Слънце, раздават топлина и светлина, без които не може да съществува нищо живо. А представяте ли си, че може да съществува звезда, която да е студена като буца лед? Да, има такива подобни на звезди обекти, но тяхната маса не е достатъчна, за да изгарят ядреното гориво. Те се наричат кафяви джуджета и най-студеното от тях, откривано досега, е било с температура, близка до стайната. Новооткритото кафяво джудже обаче може да се сравни със Северния полюс на Земята.

То е забелязано от учените от Пенсилванския университет благодарение на телескопите WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) и Spitzer на НАСА. Този непознат досега съсед на Слънцето се намира на 7,2 светлинни години от нас. „Вълнуващо е да откриеш толкова близък съсед на Слънчевата система – казва експертът по астрономия и астрофизика от университета Кевин Луман. – Екстремните му температури могат да ни кажат много неща за атмосферите на планетите му, които често пъти са със сходни студени температури.“

Кафявите джуджета започват живота си като колабиращи топки газ, но масата им е недостатъчна за поддържане на продължителен ядрен синтез и излъчване на звездна светлина. Новооткритото кафяво джудже, кръстено WISE JO85519.83-071442.5, е с температури между минус 48 и минус 13 градуса Целзий. Макар да е близо до Слънчевата система, WISE JO85519.83-071442.5 не е привлекателна дестинация за пътувания на хора в Космоса в бъдеще. Това е така, защото която и да било орбитираща около кафявото джудже планета вероятно е прекалено студена и неподходяща за живот, поясни Луман. Смята се, че масата на WISE JO85519.83-071442.5 е между 3 и 10 пъти по-голяма от тази на Юпитер. Щом като масата на новооткрития обект е толкова малка, може да става дума за подобен на Юпитер газов гигант, който е бил изхвърлен от звездната си система.

Учените обаче са на мнение, че вероятно става въпрос за кафяво джудже, а не за планета. В такъв случай това е едно от кафявите джуджета с най-малка маса, известни досега, допълва БТА.

Снимка: freeimages.com



Коментари
1 коментар

Диляна , ,

Публикувано на 01.05.2014

В Космоса е пълно със загадки.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град