География

Начало | География | Хонгконг – място, което определено си заслужава да видиш

Хонгконг – място, което определено си заслужава да видиш

Аз детето | 2018-12-11

Хонгконг – място, което определено си заслужава да видиш

Обичате ли да пътувате? За някои хора няма нищо по-добро от това да се качат на самолет, влак или кораб, за да посетят ново място, на което никога не са били. Ако можете да отидете навсякъде по света, къде бихте избрали да се скитате? Може би искате да видите величествената Айфелова кула? Какво ще кажете за тайнствените пирамиди в Гиза? Или пък красивите фиорди на Норвегия? А защо да не научите нещо за културата на един от най-оживените райони на Далечния Изток: Хонгконг.

Хонконг е най-уникалния сред всички азиатски метрополиси, защото представлява смес от азиатска култура със силно британско влияние. Това може да се очаква, тъй като Великобритания контролира Хонгконг през по-голямата част от миналия век. След първата опиумна война Китай отстъпва остров Хонгконг на британците през 1842 г. След това през 1898 г. Китай завзема нови територии (част от континентален Китай на север от остров Хонгконг) заедно с 235 острова. Всички тези области заедно съставляват това, което сега познаваме като Хонгконг. Няма как да не отбележим, че британското влияние до голяма степен е помогнало от малко рибарско селце, днес Хонгконг да е мегаполис с едни от най-големите и мощни търговски пристанища, като Макао, Шанхай, Гуанжоу, Сямън и Нинбо, а също Чиндао.

Остров Хонгконг може да се определи като много модерен управленски, бизнес и туристически център, и полуостров Коулуун урбанизиран и пренаселен от жилищни, офис, търговски и всякакви други постройки и площи, нароени с грандоманска височина. Новите територии на север от полуострова са предимно планини с малко обработваема площ, и откъснато от „сърцето на града“ население. Остров Лантау се отличава с пристроения към него изкуствен остров за новото уютно и фамозно, удобно устроено летище Чек Лап Кок, плюс куп неизброими по-малки острови. Преди няколко години в Хонг Конг отвори врати и единственият в цял свят хотел от злато. Това невероятно луксозно и красиво място е изградено изцяло в императорски, дворцов стил, като само за външната облицовка на стаите са изразходвани повече от два тона благороден метал.

Сред туристическите забележителности в Хонг Конг са Връх – The Peak, от който се открива невероятна гледка към целия модерен мегаполис с неговите небостъргачи. На Ocean Park пък можете да разгледате малка зоологическа и ботаническа градина с безплатен вход, емблематичния за Хонгконг хиподрум за конни надбягвания, базара за западни стоки, както и фериботната връзка за Макао.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град