География

Начало | География | Сеноте – едно от чудесата на природата

Сеноте – едно от чудесата на природата

Мирела Любенова | 2018-10-01

Сеноте – едно от чудесата на природата

Когато времето е топло, а слънцето грее и не мисли да спира, кое е това нещо, което най-много обичате да правите? Обичате ли да плувате? Независимо дали ще се потопите в басейна, езеро, море или река, няма нищо по-освежаващо от студената вода в горещ летен ден. Ако по някаква случайност в най-горещите дни на лятото се окажете на полуостров Юкатан в Мексико, то не пропускайте да посетите това уникално място. Ако пък това няма да се случи скоро, можете да го посетите още сега заедно с нас на едно виртуално, но далеч не толкова безинтересно пътешествие. Нека да отидем още сега до Сеноте. Чували ли сте някога за подобно място?

Сеноте всъщност е дълбока, широка яма в земята, която има кръгла форма и е пълна с вода. Ще си кажете е нищо интересно, и у нас ги имаме такива. Особено по улиците, нали татко или мама все за това се ядосват, когато карат кола... ;-) Да, но за разлика от дупките по улиците, сеноте се образуват от сриването на пещери. Точно за това те могат да варират по размер, форма и дълбочина. Някои от тях са като малки локви, а други са широки естествени басейни пълни с подводни пещери и проходи. След като дупката се оформи, за да стане на сеноте, а не просто локва – тя веднага трябва да бъде запълнена с чиста и прясна вода, най-вече подземна вода. Ето защо на мексиканския полуостров Юкатан ще намерите хиляди от тези явления. Все пак той се отличава с три от най-дългите подземни водни системи в света.

Сеноте са особено ценени в Юкатан, защото са основният източник на вода. Името „сеноте“ идва от думата на древния език на маите „d`zonot“, която означава свещен кладенец. И докато в миналото същите тези хора са смятали „свещения кладенец“ и за вход към подземното царство при които се ходи само по необходимост, днес тези образувания са популярни туристически дестинации. Хората обичат да се наслаждават на тези естествени басейни, а сеноте с подводни пещери също са страхотни места за гмуркане с шнорхел. Представете си гмуркане в подводна пещера, изпълнена с невероятни сталактити и сталагмити. Освен това маите често използвали сеноте за религиозни цели. Археолозите откриват много интересни неща в „дупките“, включително вкаменелости от хора, мамути, гигантски ягуари, камили и предмети от злато, нефрит и керамика. Но може би най-забележителната е Ик Кил Сеноте (известна още като „Свещената синя сеноте“). Тя се намира на три километра от Чичен Ица и е дълбока почти 40 метра. Ик Кил Сеноте е покрита с растителност, а водите ѝ са чисти и с изразен син цвят.

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град