Лаборатория

Начало | Лаборатория | Океанска забава с много цвят и малко сол

Океанска забава с много цвят и малко сол

Мирела Любенова | 2022-09-19

Океанска забава с много цвят и малко сол

Домашните експерименти са едни от най-интересните на света – не ти трябва никакво специално оборудване за тях, нито пък дори познания и в същото време можеш да ги направиш дори и съвсем сам като истински учен и изобретател. Трябва да ви кажем, че ние сме особено големи почитатели на опитите със сол, най-малкото, защото тя се намира във всеки дом. Освен това са доста ефектни! Сега ще ви покажем колко точно. Знаете, че океанът и солта си вървят ръка за ръка като пицата и тестото, нали? Но чудили ли сте се някога как точно солта се разтваря в океана и какво прави той с нея? Не е нужно дори да ходите до някой океан, просто си направете този супер лесен солен експеримент!

За него ще ви трябват:
купа вода
формичка за лед
синя боя за храна
2 чаши
2 супени лъжици сол

Време е за действие:

Добре е да се подготвите една нощ преди да направите същинския експеримент, защото ще ви трябва малко син лед. Него можете да си направите като в купа студена вода сипете 5 капки синя боя за храна, разбъркате леко, а след това внимателно сипете получената синя вода във формичка за лед и я оставите във фризера да се замрази. Най-добре за една нощ, а на другия ден се подгответе за вълнуващо утро!

Първо извадете леда от хладилника и забележете нещо: ледчетата не са целите сини, а само на едно определено място, а на друго са просто прозрачни – много интересно! След това вземете двете чаши и ги напълнете с вода. В едната сипете две супени лъжици сол и разбъркайте, докато солта се разтвори. Другата оставете засега само с вода. След това и в двете чаши поставете по едно или две ледчета и наблюдавайте какво се случва.

Докато ледчетата се топят в едната чаша синьото се смесва с водата напълно, докато в другата, кой знае защо, синият цвят остава само на повърхността. Много чудничко и даже забавно!

Какво ли става тук!

В действителност можете да вземете каквото и да е разтворимо вещество, то винаги ще е по-плътно от водата. Сами знаете, че преди да разбъркате солта и тя да се разтвори в чашата, кристалчетата падат на дъното. Дори и да сипете просто чиста вода върху солената вода, те двете също няма да се смесят, но понеже водата е прозрачна няма как да го видите. Затова ни трябва и синята боя. Още по-забавно става, когато тя пък е в ледена форма, защото студената вода също е по-плътна от топлата. Затова, когато студената вода се спуска надолу в чашата от топящия се лед (което можете ясно да видите), то същото количество по-топла вода трябва да се издигне нагоре. По този начин чистата вода се смесва със синия разтопен лед. Но когато имаме сол тя уплътнява и един вид разделя двата вида вода и затова разтопената синя вода си седи отгоре! И вярвате или не, по подобен начин се смесват и огромните количества вода и сол в океана.

Когато достига земята, дъждовната вода е леко киселинна и студена – при смесването си с въздуха, дъждът разтваря съдържащия се в него въглероден диоксид и се получава въглеродна киселина. Дъждовната вода ерозира скалите и киселината прониква в земята. Този процес поражда йони – това са атомни частици с електронен заряд, които биват отнесени с оттичащата се вода през потоци, реки и накрая в океана. Много от разтворените йони се извличат от водата от различни морски организми, но други остават неизползвани и концентрацията им расте с течение на времето. Освен това, в морската вода има големи количества хлорид и натрий. И двата елемента са „солени“. Според някои изчисления, ако солта от океана можеше да бъде извадена и разпределена равномерно върху цялата сухоземна повърхност на планетата, тя би образувала слой с дебелина 166 метра. Това е горе-долу височината на 40 етажна сграда. Морските води в екваториалния пояс са най-солени, а колкото са по-близо до полюсите, съдържанието на сол в тях намалява. Затова и Средиземно море е по-солено от Черно море.

Вижте още нещо интересно:
Светкавичният лед
Най-готиният експеримент с лед
Пътешествието на водата
Какво е общото между солта и снега и защо засипваме със сол заснежените улици?
Градина от кристали само за една нощ



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град