интересно

Начало | интересно | Хобитът

Хобитът

Кристина Радоева | 2010-09-10

Моята любима книга се казва „Хобитът“ и е написана от Дж. Р. Р. Толкин.
Един ден скучаех пред телевизора и по-големият ми брат влезе в стаята. Погледна ме и се учуди, че нямам какво да правя и предложи да прочета някоя книга. Аз обичам това занимание и се поинтересувах дали има какво да ми предложи. Той ме извика в стаята си, където има много фентъзи книги, и започна да се рови из библиотеката, чудейки се „къде ли се е дянала“ съответната книга. Чаках с нетърпение да разбера какво ще ми предложи. Когато най-после намери четивото, той ми го даде и сподели, че много ще ми хареса. Щом го хванах, веднага легнах на дивана и започнах да чета. И наистина, още от първата страница ми стана интересно и не оставих книгата следващите няколко дена. Имам чувството, че я прочетох на един дъх!

Разказва се за един съвсем различен приказен свят. Там всичко е зелено и красиво, без шумни градове и без човешка намеса. Живеят най-различни същества – елфи, хобити, джуджета, магьосници. Билбо Бегинс – моят любим герой е хобит. В моите представи той е мъничко същество, високо около метър. Рошаво е и обича да е на спокойствие, но е добродушно. Хобитите не обичат приключенията, но в течение на обстоятелствата Билбо се запознава с 12 джуджета и един магьосник и тръгват на пътешествие, за да намерят отдавна изоставено съкровище, пазено от дракон. Въпреки всичките пречки, хобитът накрая успява да убие чудовището, въпреки че много невинни същества загиват – включително водачът на джуджетата. Това ме разстрои много и дори плаках, не ми се беше случвало да плача на книга.

Най-напрегнатия момент и моментът, който си спомням най-добре, е когато всички се бяха разделили и Билбо беше сам-самичък в подземни тунели, пълни с чудовища. Вървейки в тъмнината, той стигна на място, където вирее необикновено зло същество, наречено Ам-Гъл. Гладният Ам-Гъл иска да изяде горкия хобит, но сделката им е да си задават гатанки и ако не успее да отгатне загадката, поставена от Билбо, чудовището ще пусне мъника. И така, хобитът има три опита, и след като похабява първите два, той бърка в джоба си и напипва нещо, след което неволно казва на глас: „Какво имам в джоба си?“ и Ам-Гъл приема това като гатанка. Естествено, лошото същество не знае отговора и се принуждава да пусне Билбо.

Според мен книгата е много завладяваща и всички деца трябва да я прочетат.

Участва в конкурса "Разкажете ни за любимата си книга"
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град