любопитно

Начало | любопитно | Гражданските права на децата

Гражданските права на децата

Аз — Детето | 2007-07-03

Какво е право? Какво е правосъдие? Какви са нашите отговорности? На тези въпроси се опитва да отговори френската "Къща на правосъдието и правото" в парижкото предградие Сен Дени.

Къщата на правото приема ученици, за да им обяснява смисъла на институциите и юридическия свят. Децата учат гражданските си права, но също и своите отговорности.

Сред въпросите на децата са например какво правят депутатите. Отговорите трябва да са едновременно точни, ясни и пределно опростени.

Затова много често децата са поставяни в роли - от едната страна са децата, в ролята на деца, а от другата - деца в ролята на възрастни.

Втората група се превъплъщава в родители, директори на училища, съдии, социални работници, полицаи...

Въпросите са обикновено: "Учителката ми взе уокмена. Има ли право да го направи?"

Проблемът е, че съгласно наредбите по време на час уокменът или мобилния телефон трябва да са изключени.

Едно от децата влиза в ролята на директор и отговаря на така зададения въпрос: "Уокменът ще остане в учителя до края на часа."

А после ще обясни, че уокменът не трябва повече да се носи в училище.

Накрая представител на Къщата разяснява на децата точно какво може да се носи в училище и кога да се използва.

В някои училища у нас са запознали децата с Конвенцията за правата на детето, но по неподходящ начин и в резултат на това те самите не са проявили особен интерес.

Там, където учителите по гражданско образование са включили в своята дисциплина правата на детето използвайки интерактивни методи, са открили по-добри възможности за подобряване на взаимоотношенията с учениците си, постигнали са подобряване на дисциплината и едно по-зряло социално поведение у учениците.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град