България

Начало | България | 21 ноември – Ден на християнското семейство

21 ноември – Ден на християнското семейство

Аз детето | 2022-11-21

21 ноември – Ден на християнското семейство

На 21-ви ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично познат като Ден на християнското семейство и младеж.  Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 75 година, патриарх Тарасий го въвежда в Константинополската църква, а в Римокатолическата е установен от папа Григорий и за първи път е празнуван през 1374 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

Според преданието Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението й. А щом навършила три години, те я завели в йерусалимския храм. Всички близки я съпроводили със запалени свещи през града до храма. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички трябвало да напуснат храма и да се омъжат, Мария била дадена на престарелия си родственик Йосиф. Оттук нататък той трябвало да бди над нея.

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1-ви век. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите.
В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

На този ден, народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град