сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Голямо яйце, пълно с великденски изненади

Голямо яйце, пълно с великденски изненади

Аз детето | 2017-04-05

Голямо яйце, пълно с великденски изненади

Обичаме Великден и то не само заради изобилието от вкусен козунак и красиви шарени яйца. Знаете ли, че на Великден мама със сигурност би ви позволила да си хапнете малко повече сладкиши от обикновено? Това е нашата голяма тайна, която открихме преди няколко години. На празника със сигурност можете да похапнете малко повече шоколад без да имате проблеми. И да знаете на този така светъл празник всичко е по-вкусно, защото е поднесено по по-интересен начин, а нали сте чували, че човек се храни първо с очите си? Какво бихте казали за идеята да изненадате цялото семейство с едно огромно яйце, пълно с вкусни великденски изненади! Най-хубавото от всичко е, че можете да си го направите съвсем сами и то суперлесно. Тогава всички ще бъдат наистина очаровани от вас и доста приятно изненадани и определено Великден ще стане още по-щастлив за всички!

За да си направите такова страхотно яйце, ще ви трябват:

  • балон
  • стари вестници, списания и каквито и да било други хартийки
  • брашно
  • вода
  • четка за рисуване
  • купа
  • лъжица
  • малки шоколадови яйца, зайчета, овчици и всичко, което ви е вкусно или ви се струва великденско
  • темперни бои

Ако имате всички тези неща, то сте готови за веселба:

Първото, което трябва да направите е да смесите водата с брашното в купичка. Сега не си мислете, че ще правите яйце от тесто или нещо такова. Напротив! Ще използвате техниката папиемаше. Папиемаше (от френски – „сдъвкана хартия“) е интересна и достъпна техника, при която, с помощта на парчета хартия или вестник в домашни условия могат да се направят различни декоративни фигури. Естествено яйцето ще е много по-хубаво и никак няма да прилича на сдъвкана хартия. Та смесете водата и брашното. Изсипете около две чаши вода в купичката и започнете лека-полека да добавяте и по малко брашно и да разбърквате, докато не се получи гъста каша. Стане ли това значи сте готови.

След това надуйте балона, ама не изцяло така че да стане огромен, ами до половината, така че да има форма на круша или почти-яйце. Намажете го хубаво целия с гъстата каша и с помощта на четка за рисуване, а след това започнете да лепите по него накъсани хартийки от списания, вестници и каквото още ви се намира. Няма значение в каква форма са хартийките, това няма да се вижда, така че просто ги накъсвайте както ви дойде. Ако видите, че някоя хартийка не се залепва, то просто мажете пак от сместа. Също имайте предвид, че трябва да поставите на балона поне 4 слоя от хартийките, между които често да мажете с брашно и вода. Също така не облепяйте абсолютно целия балон – оставете отгоре малък отвор, за да може след това да напълните яйцето оттам.

Когато сте готови с тази част оставяте така облепения балон да изсъхне поне за 1 час, най-добре ако може на слънце. През това време измислете как ще оцветите вашето яйце – може да е синьо на жълти точки или пък да има цветчета по него, а защо не и зайци... След един час внимателно спукайте балона от отвора, който оставихте. Нали не забравихте да оставите такъв? Извадете го и оцветете почти готовото яйце по ваш избор и дизайн. Само имайте предвид, че трябва да оцветявате леко, защото въпреки всичко това си остава хартия. Отново оставете яйцето, за да може боята да изсъхне и най-накрая най-хубавата част: напълнете го с вкуснотии и готово.

За по-голям ефект можете да го оставите на масата в хола без да казвате на никого за него. Сигурни сме, че всички членове на семейството ще го наобиколят и ще се чудят какво прави това огромно яйце там, а ако се осмелят да погледнат през дупката ще останат много приятно изненадани! Ако пък искате можете да направите по едно по-мъничко яйце за всеки, когото обичате!

Още интересни великденски идеи можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град