фокуси

Начало | фокуси | Ефектът на Мьобиус: когато математиката прави фокуси

Ефектът на Мьобиус: когато математиката прави фокуси

Аз детето | 2017-06-27

Ефектът на Мьобиус: когато математиката прави фокуси

Чувайки думата математика със сигурност всеки от нас се сеща за много числа, смятане, таблицата за умножение, която учителите казват, че трябва да знаеш и насън. Да не пропускаме и по-сложните уравнения и текстови задачи, които са измъчвали не един и два ученически мозъка през годините от изучаването на математиката. Чудим се обаче защо никой не се сеща за фокуси, когато се спомене математиката. Вярвате или не, тя може да бъде най-добрият източник на забавна магия, която можете да показвате на всички около вас. Говорим за съвсем истински и готини фокуси и то измислени не от нас, а от най-известните фокусници в света.

Чували ли сте някога за ефекта на Мьобиус? Не? А би било хубаво, защото благодарение на него можете да направите много лесен и същевременно с това много интересен фокус! Само си представете следното: излезли сте пред семейството, които с трепет очакват да им покажете нещо наистина впечатляващо или пък сред група приятели, които си мислят, че знаят всичко и веднага ще разкрият тайната на фокуса ви, но никой не успява да го направи. Всички остават толкова впечатлени и се чудят как в името на всичко сладко успяхте да направите този номер. Фокусът от своя страна е съвсем прост: имате една хартиена лента, която разрязвате на две с ножица... Логично би било тогава да получите две ленти, само че не става точно така. Лентата просто се превръща в по-голям кръг и нищо повече. Толкова просто и същевременно така впечатляващо! Вече готови ли сте да разберете как става?

Тогава си вземете лист хартия, тиксо и ножица. От хартията изрежете една дълга ивица, усучете я веднъж и след това залепете двата ѝ края така, че да се получи голям кръг или обръч, както искате го наричайте. Това, което току-що направихте се нарича лист на Мьобиус.

Сега вече сте готови да покажете магията! Започнете да разрязвате лентата през средата и така докато стигнете до края – дори не ви трябват шантави магически думи, защото и без тях фокусът е супер. Важното е само да не се отклонявате и да режете лентата точно през средата! Това е всичко! Накрая всеки ще очаква да имате две хартиени ленти, но вие ще сте направили истинска магия.

После, за да се направите на наистина умно дете, можете даже и да обясните как се е получило това!

Лентата или листът на Мьобиус е триизмерна форма от дълга правоъгълна лента, която се усуква по дължина на 180 градуса. Тази форма има само един ръб и една повърхност, на която не съществуват посоките ляво и дясно и именно заради това фокусът е възможен! Казахме ви, че е лесно и готино.

Имаме и още няколко интересни математически фокуса, които да опитате:
Фокус само за математически гении
Ще позная кога си роден – забавен фокус с числа
Вълшебното число – прост, но ефектен фокус
Едно, две три... числото отгатни!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град