важните неща

Начало | важните неща | Дядо Коледа, моля те, научи ни как да бъдем добри

Дядо Коледа, моля те, научи ни как да бъдем добри

Емин Качанов | 2014-01-06

Дядо Коледа, моля те, научи ни как да бъдем добри

Най-обичаният образ от всички деца, най-любимият им герой от приказките, особено по време на коледните и новогодишни празници, е Дядо Коледа (Мраз). Всички малчугани от най-ранната си детска възраст харесват и очакват с нетърпение добрия стар дядо да се появи с чувала подаръци навръх Коледа. И макар че ние, по-големите деца, вече се съмняваме в неговото съществуване, покрай Коледа и Нова година спираме да се съмняваме и с притаен дъх се надяваме на неговото пристигане. Малките деца очакват да получат като подаръци играчки: коли, камиончета (момчетата), кукли и плюшени мечета (момичетата), а техните майки много сполучливо използват тези моменти, за да накарат децата си да бъдат послушни, за да получат своите подаръци. Желанието на 13-годишните момчета и момичета, като мен, обаче е съвсем друго. Не че не обичаме и харесваме да получаваме подаръци на рождените си дни и на коледните, новогодишни и други празници, но вече имаме по-големи поръчки и желания към Добрия старец.

Мили Дядо Коледа, като ходиш навред с твоята шейна, съветвай хората да станат по-добри, да няма завист, лицемерие, злоба и отмъщение между тях, да бъдат сърдечни и да се стремят да си помагат едни на други! Научи ги да не отвръщат на злото със зло, а с добро, да бъдат приятели, а не врагове! Защото, Дядо Коледа, често и ние, децата, ставаме жертва на злобата и отмъщението между възрастните. А ние не заслужаваме това, не заслужаваме да получаваме такива лоши примери и уроци, от ранна детска възраст да срещаме несправедливости и трудности, без да имаме някаква вина за това. Ако срещаш политици, депутати, кметове и други управници, им напомняй да мислят за народа, да решават в интерес на хората, а не само да пълнят своите джобове, да карат скъпи коли и джипове. Да бъдат честни и добри. Не забравяй на коледните си подаръци да слагаш честитка с пожелание към малките деца да бъдат по-послушни, към големите – да бъдат по-ученолюбиви и да помагат на родителите си, на баба и дядо в домакинството, пазаруването и други задължения. А на възрастните напомняй да обичат децата си, да ги възпитават и научават на полезни и добри навици и неща. Нека всички хора да правят благородни постъпки, да помагат с финансови средства и с каквото могат на онези, които се нуждаят, които са изпаднали в беда. Нека всички бъдем по-добри и по-сърдечни, но не само на празници като Коледа и Нова Година, а през цялото си съществуване. Човешкият живот е много кратък и не трябва да бъде изживян напразно, а хората да бъдат полезни едни на други, за да се помнят добрините им и тогава, когато ги няма!

Това е моето желание към Дядо Коледа. Дано да не съм поискал много от него. Дано невинните ни детски очи и сърца се изпълнят с радост и светлина не само покрай Коледа и Нова Година!

Дядо Коледа

Дядо Коледа, побързай с голямата шейна,
побързай при децата,
за да даряваш светлина!
Елхата – украсена,
царица на нощта!
А най-отгоре се намира
грейнала звезда!
Дядо Коледа пристига
с голямата торба,
а в нея са подаръците
за послушните деца!

Участва в конкурса "Моето желание към Дядо Коледа"Коментари
1 коментар

Диди , ,

Публикувано на 16.01.2014

Браво!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град